Kibbeling, puree met kropslaharten en gribiche

Dit is puur comfort food! Een smeuïge puree, knapperig gebakken vis en een simpel slaatje, met daarbij een geniale saus. Gribiche is een soort mayonaise maar in plaats van rauwe eieren gebuik je hardgekookte eieren. Een heerlijk visgerecht waar niet veel werk aan is met een fantastisch eindresultaat.

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • 5 ei
  • 1 eetlepel mosterd
  • scheutje azijn
  • 2 dl slaolie
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel augurken
  • 1 eetlepel zilveruitjes
  • een halve bussel bieslook
  • enkele takjes dragon
  • enkele takjes kervel
  • een halve bussel krulpeterselie
  • een halve citroen
  • een snuif cayennepeper
  • 1 flesje pilsbier
  • 200 g bloem
  • snuifje kurkuma
  • snuifje paprikapoeder
  • 400 g kabeljauw
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • 1 eierdooier
  • snuif muskaatnoot
  • 1 pakje kropslahart

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de friteuse opwarmen tot 170°C.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Kook de eieren hard in 10 minuten en koel ze onder koud water.

Pel de eitjes en haal de dooiers uit het eiwit. Houd het eiwit nog even apart.

Doe de dooiers met de mosterd, de azijn en een scheutje water in een kom en roer ze glad. Voeg er een flinke snuif zout en wat peper aan toe. Giet de olie er in een straaltje bij, tot een een dikke saus hebt. Pel de sjalot, snipper ze heel fijn en meng ze onder de mayonaise.

Hak het hardgekookte eiwit, de kappertjes, de augurken en de zilveruitjes grof met een mes en meng ze onder de saus. Snipper de groene kruiden fijn en meng ze mee onder de saus. Pers er het sap van een halve citroen bij en kruid met wat cayenepeper.

Splits het ei voor het frituurbeslag van de kibbeling en meng de dooier met de bloem en het bier. Kruid het beslag met wat zout, kurkuma en paprikapoeder.

Klop het eiwit stijf en spatel het onder het beslag.

Kruid de vis met peper en zout en snijd de vis in stukken. Haal de stukken vis door het beslag en bak ze krokant in de friteuse.

Giet de aardappelen af en voeg er een klontje boter, een scheutje melk en een ei aan toe. Kruid de puree met peper, zout en wat muskaatnoot en ga er met een purestamper door.

Snijd de kleine kropsla in stukken en spoel ze onder koud water. Laat de sla even uitlekken en breng hem op smaak met wat olijfolie, een scheut azijn en peper en zout.

Serveer de gebakken vis met de puree, de kropslaharten en de gribiche saus.

Kibbeling, puree met kropslaharten en gribiche