Kibbeling met prei en tartaarsaus

Kibbeling – of gebakken vis in een jasje – werd vroeger gemaakt met kabeljauwwangen. Die vind je nu nog moeilijk en daarom werken we voor dit recept met het staartstuk van de vis. Natuurlijk maken we er een verse tartaarsaus en een ketel stevige stoemp bij.

Ingrediënten

  • boter
  • 3 stengels prei
  • 800 g aardappel
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • 3 ei
  • 5 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel augurken
  • 1 eetlepel zilveruitjes
  • 0.5 bussel bieslook
  • 0.5 bussel dragon
  • 0.5 bussel kervel
  • 0.5 bussel peterselie
  • 400 g kabeljauw
  • 1 ei
  • 1 flesje pilsbier
  • 200 g tarwebloem
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel mosterd

Benodigdheden

  • een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De preistoemp

Smelt een klont boter in een grote kookpot.

Maak de prei schoon en snijd het wit in stukken. Stoof de prei in de boter zonder te kleuren.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze bij de prei en laat even mee stoven. Giet een bodempje water in de kookpot.

Bind de tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het ook in de kookpot. Kruid met peper en zout.

Zet een deksel schuin op de kookpot zodat het water kan verdampen en laat garen op een zacht vuur.

De tartaar

Kook de eieren hard.

Maak intussen de mayonaise. Een recept om zelf mayonaise te maken vind je hier.

Snijd de kappertjes, augurkjes en zilveruitjes fijn.

Spoel de eieren in koud water en snijd ze in kleine stukjes.

Snipper de bieslook, de dragon, de kervel en de peterselie.

Meng alle ingrediënten met de mayonaise tot tartaar. Bij een goede tartaar ‘plakt’ de mayonaise aan de andere ingrediënten als een soort bindmiddel.

De kibbeling

Verwarm de friteuse tot 180 °C.

Haal het vel van de kabeljauw met een scherp mes.

Snijd de kabeljauw in niet te grote porties.

Splits het ei. Meng de eierdooier met het bier en de bloem tot een glad beslag. Doe er een snuif zout bij.

Klop het eiwit stijf en spatel het door het bierbeslag.

tip Als je meer eiwit wil, kun je (een deel van) de eiwitten van de zelfgemaakte mayonaise toevoegen.

Kruid de vis met peper en zout. Haal de stukjes door het beslag en bak in de friteuse. Laat uitlekken op keukenpapier.

Afwerken en serveren

Roer de stoemp los met een houten lepel en doe er de mosterd bij.

Serveer de kibbeling met de preistoemp en de tartaar.

Kibbeling met prei en tartaarsaus