Khachapuri met ei en komkommer-tomatensalade

Kaasbroodje met ei en komkommer-tomatensalade

Er zijn veel verschillende recepten voor khachapuri, een typisch Georgisch kaasbrood met ei. Jeroen vult een ovaalvormige broodje met twee soorten kaas en bakt ze af met een eitje erbovenop. Scheur een stuk van het gebakken brood om in het ei en de gesmolten kaas te doppen, en serveer er een eenvoudige salade met tomaat en komkommer bij.

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 400 ml water
  • 1 koffielepel gedroogde gist
  • 50 g olie met neutrale smaak
  • 1 ei
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • 1 koffielepel keukenzout
  • 2 komkommer
  • 3 tomaat
  • 1 ajuin
  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje azijn
  • peper
  • keukenzout
  • 100 g walnoten
  • enkele takjes platte peterselie
  • 200 g gemalen kaas
  • 50 g boter
  • 2 ei
  • 1 eierdooier

Benodigdheden

  • weegschaal
  • keukenmachine

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

VOORBEREIDING:

Doe de bloem met het water, de gist, de olie, het zout, de suiker en het ei in een kom. Laat het deeg minstens 10 minuten rustig kneden in de keukenmachine.

Dek het deeg af met een handdoek en laat het 2 uur rijzen op een warme plaats.

SALADE MET WALNOTEN:

Pel de rode ui, snijd de ui in twee en vervolgens in dunne halve maantjes. Schil de komkommers en snijd ze in schijfjes. Doe alles in een grote kom. Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd de tomaten in stukken en voeg ze toe aan de salade.

Meng de gemalen walnoten onder de salade. Voeg de olijfolie en de azijn toe, kruid met peper en zout en laat de salade marineren.

Snijd de platte peterselie grof en voeg toe.

KAASBROOD (khachapuri)

Rasp de twee soorten kaas en doe ze in een kom met de boter. Breek er een eitje bij en meng het geheel goed onder elkaar.

Laat de oven voorverwarmen tot 180 °C.

Kneed de lucht eruit van het deeg.

Deel het deeg in 4 gelijke stukken. Kneed een deel van het deeg tot een platte ovaal met opstaande randen.

Knijp de uiteinden mooi toe (zodat het lijkt op een boot) en verplaats het deeg naar een ovenplaat met wat bloem. Schep het kaasmengsel in het deeg.

Kluts een dooier in een kommetje. Strijk de randen van de ‘kaasboot’ in met dit mengsel en schuif de ovenplaat 20 minuten in de oven.

Haal de khachapuri uit de oven, maak een putje in het midden met de bolle kant van een lepel en breek een eitje in het midden van het brood.

Schuif de hartige taart nog eens 5 à 10 minuten in de hete oven, tot het eiwit mooi gegaard is.

Serveer de Georgische pizza met de eenvoudige komkommer/tomatensla.

Khachapuri met ei en komkommer-tomatensalade