Kervelsoep met witte pens

Kervelsoep is klassiek, maar de soep smaakt eens zo goed en ziet er uitzonderlijk verfijnd uit als ze bereid wordt zonder tussenkomst van een mixer. Een heldere bouillon boordevol stukjes groente en kervelblaadjes is aantrekkelijk, en je zorgt voor meerwaarde als er ook nog fijne blokjes witte pens in dobberen. Zo'n soep is zowel een genot op een doordeweekse winteravond als aan de feesttafel.

Ingrediënten

  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 pens
  • 200 g kervel
  • 2 ui
  • 2 prei
  • 4 aardappel
  • 4 blaadje laurier
  • 4 takje tijm
  • peterseliestelen
  • Oxo
  • boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon, of maak verse bouillon.

Bereiding

Pel de uien en snij ze middendoor. Maak een reeks horizontale en verticale insnijdingen en snipper de uien vervolgens in zeer fijne stukjes. 

tip
Een scherp aardappelmesje is handig om de insnijdingen in de uien te maken. Met een groot koksmes hak je de uien nadien in kleine stukjes.

Snij het donkerste loof van de prei en snij de stammen vervolgens overlangs in twee. Spoel de groente onder stromend water, zodat er geen zand of aarde tussen de bladeren achterblijft. Het donkerste loof van de prei gebruikt Jeroen niet. Je kan het groen wel gebruiken als smaakmaker voor een verse ketel bouillon

Snij de halve preistammen eerst in stukken van zo'n 8 cm lang en vervolgens in fijne reepjes. Tenslotte snij je de hoop reepjes in zeer fijne blokjes.

kookvraag
Wat is Brunoise?

Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur.

Stoof de snippers ui in de boter. Roer regelmatig en laat ze enkele minuten garen tot ze glazig zijn.

Voeg de fijne stukjes bleke prei toe en stoof ze mee. Roer regelmatig en zet het vuur na een paar minuten zachter.

Verzamel de takjes tijm, de laurierblaadjes en (indien mogelijk) wat peterseliestelen.

Neem een eindje keukentouw en bind de kruiden tot een stevige kruidentuil. Doe het 'bouquet garni' in de pot met gestoofde groenten.

kookvraag
Hoe maak ik een bouquet garni?

Schenk de bouillon bij de groenten en laat de soep 10 minuten sudderen op een matig tot zacht vuur.

Schil intussen de vastkokende aardappelen. Snij elke patat eerst in schijfjes van zo’n halve centimeter dik. Snij de knollen daarna in dunne frietjes en tenslotte in kleine blokjes. (brunoise)

kookvraag
Wat is Brunoise?

Laat de blokjes aardappel niet verkleuren, dus voeg ze meteen toe aan de pot soep.

Verwijder het vlies dat rond de witte pensen zit.

Snij de worsten in de lengte in plakken van zo’n halve centimeter dik. Snij de langwerpige plakjes vlees vervolgens in reepjes en tenslotte in kleine blokjes.

Strooi de blokjes vlees in de sudderende soep. Proef het brouwsel en breng de soep op smaak met een klein scheutje OXO (vloeibaar vleesextract) en wat peper van de molen. Proef opnieuw en beslis of er nog extra zout bij moet.

Spoel de flinke portie kervel en laat het delicate groen uitlekken. Hak de blaadjes en de zachte steeltjes fijn met een scherp koksmes.

Doe de snippers kervel in de pot soep en roer. Laat de soep nog een paar minuten sudderen en dan is ze al schepklaar.

Kervelsoep met witte pens