Kervelsoep met pastinaak en gerookte ossentong

Een zieke in huis? Dit is zo’n soepje waar je helemaal van opkikkert. Het vergt wat snijwerk, maar hoe meer groenten, hoe beter! Wie niet houdt van ossentong, kan de soep wat extra kracht geven met enkele sneetjes gerookte kip.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • boter
  • 2 ajuin
  • 2 pastinaak
  • 2 wortel
  • 2 raap
  • 2 tenen knoflook
  • peper
  • een scheutje Oxo
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 g kervel
  • 200 g ossentong

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • keukentouw

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

Smelt een klont boter in een soepketel.

Pel de uien en snipper ze fijn.

Schil de pastinaken, de wortelen en de rapen met een dunschiller. Snijd de groenten eerst in dunne plakjes en dan verder in fijne blokjes (brunoise).

Stoof de groenten aan in de boter.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Laat de knoflookpulp mee aanstoven.

Bevochtig de groenten met de warme bouillon. Kruid met peper. Breng eventueel verder op smaak met een klein scheutje Oxo.

Bind de tijm, rozemarijn en laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg de kruidentuil in de soep.

Zet het deksel op de ketel en laat 20 minuten garen op een zacht vuur.

Spoel de flinke portie kervel en laat uitlekken. Hak de blaadjes en de zachte steeltjes fijn met een scherp koksmes.

Snijd de ossentong in fijne reepjes (julienne).

Meng de kervel met de ossentong als garnituur. Doe het garnituur bij de soep en roer. Laat nog een paar minuten sudderen en dan is ze al schepklaar.

Kervelsoep met pastinaak en gerookte ossentong