Kersthapjes en aperitief

Een Moscow Mule, carpaccio van hert, gegratineerde oesters, rauwe oesters en gefrituurde pladijs met dipsausjes: een perfecte start van het kerstdiner!

Ingrediënten

  • ijsblokjes
  • 5 cl wodka
  • 15 cl gemberbier
  • een scheutje suikersiroop
  • 2 limoen
  • 1 limoenblaadje
  • enkele takjes munt
  • 200 g hertenfilet
  • grof zout
  • peper
  • 2 koffielepel truffelpasta
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • olijfolie
  • een halve ciabatta
  • een handvol rucola
  • olijfolie
  • 50 g gezouten spek
  • 1 sjalot
  • een scheutje xeresazijn
  • peper
  • zout
  • 0.5 chilipeper
  • 1/3 komkommer
  • sojasaus
  • rijstazijn
  • olijfolie
  • sesamolie
  • enkele blaadjes koriander
  • 300 g pladijsfilet
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 eiwit
  • 4 eetlepel paneermeel
  • 4 oester
  • schilferijs
  • 8 oester
  • een scheutje witte wijn
  • 3 eierdooier
  • 100 g boter
  • peper
  • zout
  • cayennepeper
  • een partje citroen
  • zeekraal

Benodigdheden

  • een friteuse
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Moscow Mule

Vul een glas met ijsblokjes. 

Giet de wodka in het glas. Giet er het gemberbier en een scheutje suikersiroop bij.

Pers een limoen. Doe het limoensap bij de cocktail. 

Doe het gekneusde limoenblaadje in het glas.

Snijd een limoen in plakjes. Werk de cocktail af met een plakje limoen en een takje munt.

Carpaccio van hert

Snijd de hertenfilet in dunne plakjes. Leg de plakjes eventueel tussen twee vellen bakpapier en klop ze wat platter.

tip Je kunt de filet even in de diepvriezer leggen om het vlees gemakkelijker te snijden.

Verdeel de plakjes hertenfilet op een bord. Kruid met wat grof zout en peper.

Meng de truffelpasta met de mayonaise en de yoghurt. Lepel een beetje truffelmayonaise over de carpaccio.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan.

Snijd de korst van de ciabatta. Snijd het kruim in blokjes. Bak de blokjes krokant in de olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Werk de carpaccio af met enkele blaadjes rucola.

Strooi wat croutons over het vlees.

Oester en pladijsfilet met dipsauzen

Begin met de eerste dipsaus. Verwarm wat olijfolie in een pan.

Snijd het spek in heel kleine blokjes. Bak het krokant in de olie.

Pel en snipper de sjalot heel fijn. Laat stoven met het spek. Voeg eventueel een extra scheutje olie toe. 

Haal de pan van het vuur. Roer er een scheutje xeresazijn door en kruid met peper en zout.

Doe de dipsaus in een kommetje en laat afkoelen.

Maak nu de tweede dipsaus. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en hak het pepertje heel fijn.

Snijd het vruchtvlees van de komkommer rond de zaadjes weg. Snijd de komkommer ook in heel fijne brunoise.

Meng de chilipeper met de komkommer en breng op smaak met een scheutje sojasaus, een beetje rijstazijn, een scheutje olijfolie en enkele druppels sesamolie. 

Snipper de blaadjes koriander. Roer ze vlak voor het serveren door de dipsaus.

Maak dan de pladijs en de oesters. Verwarm de friteuse. Snijd de pladijsfilet in reepjes. 

Doe de bloem in een diep bord. Klop het ei los in een tweede bord. Doe het paneermeel in een derde bord.

Haal de reepjes eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.

Frituur de reepjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.

Open de oesters. Leg ze op schilferijs.

Warme oesters

Verwarm de ovengrill.

Open de oesters. Vang het vocht op. Houd het vlees apart.

Neem wat aluminiumfolie en verfrommel het op de bodem van een ovenschaal. Leg er de oesterschelpen op. De folie zorgt ervoor dat de schelpen recht blijven staan.

Doe een scheut witte wijn bij het oestervocht.

Splits de eieren. Doe de eierdooiers bij het oestervocht met de wijn. Klop de eierdooiers los in een steelpan met een garde. Zet de pan op het vuur en blijf kloppen tot het een schuimige massa wordt.

Snijd de koude boter in blokjes. Klop ze van het vuur door de ‘sabayon’. Kruid met peper, zout en cayennepeper. Knijp er een partje citroen bij uit.

Breng water aan de kook.

Doe de zeekraal in een pan of kom en giet er kokend water over. Laat de zeekraal kort garen in het water.

Smelt een klontje boter in een pan.

Bak de oesters kort in de boter. Kruid met peper.

Giet de zeekraal af en laat uitlekken in een vergiet.

Doe wat zeekraal in de oesterschelpen. Leg er een gebakken oester op en verdeel er de saus over.

Gratineer de oesters onder de ovengrill.

Kersthapjes en aperitief