Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een borsteltje evt. een blender of staafmixer

Bereiding

Het gehaktbrood

Hak de pistachenoten en de droge abrikozen in fijne maar ‘herkenbare’ stukjes.

Doe de korstjes van het brood en snij het in kleine dobbelstenen.  Klop de eieren op en meng het brood eronder.

Snipper de ui fijn, plet de lookteen tot pulp.

Smelt wat boter in een pan en bak de uisnippers met look zachtbruin. Blus de pan met een scheut cognac of calvados. Flambeer de pan voorzichtig of laat de meeste alcohol verdampen. Roer de aanbaksels los.

TIP

Voeg eventueel ook enkele blaadjes fijngesnipperde salie toe.

Doe het wildgehakt in een mengschaal, voeg de noten, de abrikozen, de gebakken uisnippers en het broodpapje toe. Meng alles zorgvuldig.

Kruid het vleesmengsel met een snuifje gemalen steranijs, wat kaneelpoeder, peper van de molen en zout. Doseer de winterse kruiden, zodat ze de smaak niet overheersen.

Leg een bakmatje of een vel bakpapier op de vlakke ovenschaal, of wrijf een braadslee in met een klontje boter. Bol het vleesmengsel tot een egaal gehaktbrood en leg het op of in de schaal.

TIP

Maak je handen nat om het vleesbroodjes met het grootste gemak een bolle en gladde vorm te geven.

Smelt een beetje boter en strijk er het gehaktbrood mee in.

Voor de warmeluchtoven: Schuif het vlees in de oven onder een hete grill, tot het een korstje krijgt. Zet de grill uit, stel de oven in op 180°C en bak het vleesbrood 1 uur.

(Werk intussen aan de andere bereidingen.)

De knolselderpuree

Schil de knolselder en snij het deel dat je nodig hebt in dobbelstenen. Snipper de ui en plet de look tot pulp.

Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien en roer er de lookpulp doorheen. Laat de snippers ui gerust een beetje bakken. Voeg aansluitend de stukken knolselder toe en laat ze ruim 5 minuten bakken. Roer af en toe. Geef de blokjes selder kleur, zonder dat de snippers ui en de look verbranden.

Schenk water in de pot, tot de inhoud voor 1/3 onder staat. Stoof de knolselder gaar en ‘plat’. Reken hiervoor zo’n 20 minuten.

TIP

Voor een gladde puree kan je de knolselder stampen of mixen.

Voeg een scheutje room toe aan de gare groenten.

Proef de knolselderpuree en breng hem op smaak met wat peper en selderzout.

De kool met spek

Spoel de kool en verwijder de taaiste buitenste bladeren en het taaite hart van de groente. Snij het deel dat je nodig hebt in fijne repen.

Breng water aan de kook en gaar de reepjes savooikool kort. Reken zo’n 7 minuten, tot de slierten beetgaar zijn. Wil je vermijden dat de kool nog verder gaart, schep de groente dan in een vergiet en koel ze onmiddellijk onder stromend water.

Verwijder het zwoerd en mogelijke restjes kraakbeen uit het spek. Snij de plakjes vlees in fijne reepjes of gelijke blokjes. Bak ze krokant in een braadpan op een matig vuur.

Smelt een klont boter in een stoofpot en doe er de voorgekookte savooireepjes in. Voeg het gebakken spek toe, roer en kruid de bereiding met wat versgeraspte nootmuskaat, peper en (indien nodig) zout.

De aardappelen

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout. Laat ze nadien afkoelen. (Werk intussen aan de andere bereidingen.)

Smelt boter in een braadpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Snij de aardappelen in grove stukken en bak ze goudbruin. Kruid ze tussendoor met wat peper en zout.

Serveren

Serveer elke tafelgast enkele plakken van het kerstgehaktbrood, wat kool en spekjes,een lepel puree van gebakken knolselder en krokant gebakken aardappelen.

4 personen

90 minuten

Benodigdheden:

een borsteltje evt. een blender of staafmixer

Ingrediënten

Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes

Als hoofdgerecht serveert Jeroen kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes.

 

Bereiding

Het gehaktbrood

Hak de pistachenoten en de droge abrikozen in fijne maar ‘herkenbare’ stukjes.

Doe de korstjes van het brood en snij het in kleine dobbelstenen.  Klop de eieren op en meng het brood eronder.

Snipper de ui fijn, plet de lookteen tot pulp.

Smelt wat boter in een pan en bak de uisnippers met look zachtbruin. Blus de pan met een scheut cognac of calvados. Flambeer de pan voorzichtig of laat de meeste alcohol verdampen. Roer de aanbaksels los.

TIP

Voeg eventueel ook enkele blaadjes fijngesnipperde salie toe.

Doe het wildgehakt in een mengschaal, voeg de noten, de abrikozen, de gebakken uisnippers en het broodpapje toe. Meng alles zorgvuldig.

Kruid het vleesmengsel met een snuifje gemalen steranijs, wat kaneelpoeder, peper van de molen en zout. Doseer de winterse kruiden, zodat ze de smaak niet overheersen.

Leg een bakmatje of een vel bakpapier op de vlakke ovenschaal, of wrijf een braadslee in met een klontje boter. Bol het vleesmengsel tot een egaal gehaktbrood en leg het op of in de schaal.

TIP

Maak je handen nat om het vleesbroodjes met het grootste gemak een bolle en gladde vorm te geven.

Smelt een beetje boter en strijk er het gehaktbrood mee in.

Voor de warmeluchtoven: Schuif het vlees in de oven onder een hete grill, tot het een korstje krijgt. Zet de grill uit, stel de oven in op 180°C en bak het vleesbrood 1 uur.

(Werk intussen aan de andere bereidingen.)

De knolselderpuree

Schil de knolselder en snij het deel dat je nodig hebt in dobbelstenen. Snipper de ui en plet de look tot pulp.

Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien en roer er de lookpulp doorheen. Laat de snippers ui gerust een beetje bakken. Voeg aansluitend de stukken knolselder toe en laat ze ruim 5 minuten bakken. Roer af en toe. Geef de blokjes selder kleur, zonder dat de snippers ui en de look verbranden.

Schenk water in de pot, tot de inhoud voor 1/3 onder staat. Stoof de knolselder gaar en ‘plat’. Reken hiervoor zo’n 20 minuten.

TIP

Voor een gladde puree kan je de knolselder stampen of mixen.

Voeg een scheutje room toe aan de gare groenten.

Proef de knolselderpuree en breng hem op smaak met wat peper en selderzout.

De kool met spek

Spoel de kool en verwijder de taaiste buitenste bladeren en het taaite hart van de groente. Snij het deel dat je nodig hebt in fijne repen.

Breng water aan de kook en gaar de reepjes savooikool kort. Reken zo’n 7 minuten, tot de slierten beetgaar zijn. Wil je vermijden dat de kool nog verder gaart, schep de groente dan in een vergiet en koel ze onmiddellijk onder stromend water.

Verwijder het zwoerd en mogelijke restjes kraakbeen uit het spek. Snij de plakjes vlees in fijne reepjes of gelijke blokjes. Bak ze krokant in een braadpan op een matig vuur.

Smelt een klont boter in een stoofpot en doe er de voorgekookte savooireepjes in. Voeg het gebakken spek toe, roer en kruid de bereiding met wat versgeraspte nootmuskaat, peper en (indien nodig) zout.

De aardappelen

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout. Laat ze nadien afkoelen. (Werk intussen aan de andere bereidingen.)

Smelt boter in een braadpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Snij de aardappelen in grove stukken en bak ze goudbruin. Kruid ze tussendoor met wat peper en zout.

Serveren

Serveer elke tafelgast enkele plakken van het kerstgehaktbrood, wat kool en spekjes,een lepel puree van gebakken knolselder en krokant gebakken aardappelen.

Dagelijkse Kost een.be