Kebab op z'n Jeroens

Iedereen kent wel kebab, de snelle hap uit Noord-Afrika. Jeroen toont je hoe je zelf zo'n Afrikaanse hamburger maakt met kruidig lamsgehakt, een frisse yoghurtdressing en fijne groentjes. Niemand verplicht je natuurlijk om je aan zijn recept te houden: roep je vrienden samen en trakteer ze op een verrassende kebab à la carte!

Ingrediënten

  • 700 g lamsgehakt
  • 1 chilipeper
  • 1 stuk gember
  • 2 teentje look
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepel yoghurt
  • 0 koriander
  • 0 munt
  • 0 currypoeder
  • 0.5 limoen
  • 1 wortel
  • 1 komkommer
  • 0.13 witte kool
  • 1 rode ui
  • 3 tomaat
  • 1 boter
  • 1 Turks brood

Benodigdheden

  • een rasp

Partners

Bereiding

Het gehakt

Neem een mengschaal en doe er het lamsgehakt in.
Pel de teentjes look en plet ze tot pulp. Voeg de lookpulp toe aan het gehakt.
Schil de gember en rasp ze fijn boven het gehakt. (Reken ongeveer een halve eetlepel geraspte gember per persoon.)
Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Snij en hak de pittige peper in zo klein mogelijke stukjes en doe ze bij het gehakt.
Voeg een snuif zout toe, wat korianderpoeder en eventueel een beetje peper. (De chilipeper zorgt al voor een pikante toets.)
Was je handen en kneed alle smaakmakers door het lamsgehakt. Zet het gemengde gehakt even opzij.

De dressing

Neem een kleine mengschaal en doe er de mayonaise en de ongezoete (volle) yoghurt in. Voeg ook het limoensap toe.

Doe er een flinke snuif currypoeder in en meng alles mooi door mekaar.

tip
Als je de saus een uitgesproken gele kleur wil geven, voeg er dan een snuifje kurkumapoeder aan toe.

Snipper de blaadjes verse koriander en munt zeer fijn.

Meng alles tot een egaal sausje en zet de dressing even opzij.

De groentjes

Maak de groenten schoon en zet enkele schaaltjes klaar.
Rasp de witte kool in een schaaltje.
Schil de wortel en rasp hem in een tweede schaaltje.
Verdeel de komkommer in 4 gelijke stukken. Snij elk stuk eerst in schijfjes en verklein vervolgens de schijfjes met een scherp mes tot fijne reepjes (julienne). (De waterige zaadlijsten hoef je niet te versnijden.) Doe de stukjes komkommer in een derde schaaltje.
Pel de rode ui en snij hem middendoor. Snij de stukken ui vervolgens in flinterdunne halve ringen en strooi ze in een vierde schaaltje.
Snij eerst het kroontje en het taaie hart uit de tomaten en snij ze vervolgens in dunne plakjes. (Om je een idee te geven: uit één tomaat haal je 12 tot 15 schijfjes.) Ook de plakjes tomaat doe je in een schaaltje.
Je hebt nu een mooie salad bar.

Afwerking

Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Bak het lamsgehakt goudbruin terwijl je het af en toe prakt met een vork. Zo krijg je voldoende stukken gebakken gehakt. Tip: Een grotere hoeveelheid gehakt bak je best in twee of meer beurten.
Snij het brood in 2 of 4 gelijke delen. (Hangt ervan af of je gaat voor een grote of een kleine kebab.)
Zet de grill van je oven op en laat het brood in enkele minuten krokant worden. (Hou het brood goed in de gaten, want het verbrandt snel.)
Snij een stuk van het warme brood open. Je hebt nu een soort van envelop.
Lepel een portie van de currydressing in het stuk brood.
Vul elk broodje met een portie van het gebakken lamsgehakt.
Loop vervolgens even langs de salad bar en vul je broodje met groenten naar keuze.
De liefhebbers kunnen nog wat extra saus op hun broodje lepelen.
Kebab op z'n Jeroens