Kayisi yahnisi

Abrikozenstoofpot met lamsvlees en kikkererwten

'Kayisi yahnisi' is een Turkse one pot wonder die je echt eens gemaakt moet hebben! De zachte smaak van traag gegaard lamsvlees wordt extra benadrukt door stukjes abrikozen en de volle smaak van pekmez of druivenmelasse.

Ingrediënten

  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • keukenzout
  • 800 g lamsschouder
  • 2 ajuin
  • 3 teentje look
  • 4 wortelen
  • rozemarijn
  • komijn
  • 100 g pekmez
  • 2 dl water
  • 200 g abrikozen
  • 1 granaatappel
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 stokbrood
  • enkele takken platte peterselie

Benodigdheden

  • een grote stoofpot
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de oven voorverwarmen tot 160 °C.

Verwarm een klont boter met een scheut olijfolie in een grote stoofpot. Kruid het vlees met peper en zout. Kleur de blokjes lamsvlees in de hete vetstof.

Pel de ui en snijd ze in blokjes. Pel en plet de look. Schil de wortelen en snijd ze in grote stukken.

Schep het gebakken vlees uit de pan en hou het even apart. Stoof de ui, de look en de wortel aan in dezelfde pot. Voeg de rozemarijn en komijn toe. 

Schep het gebakken vlees er weer bij, schep alles goed onder elkaar en giet er de pekmez bij, gevolgd door het water.

Roer alles goed onder elkaar en voeg er de gedroogde abrikozen aan toe. Zet een deksel op de pot, schuif de pot in de oven en laat minstens 1,5 uur garen.

Haal intussen de pitjes uit de granaatappel.

Haal de stoofpot uit de oven.

Giet de kikkererwten door een zeefje, spoel ze kort onder koud water en voeg ze toe aan de stoofpot. Zeg het geheel nog even op een gemiddeld vuur.

Scheur het brood in stukken. Schep de stoofpot in een schaal, werk af met peterselie en granaatappelpitjes, en serveer met het brood.

Kayisi yahnisi