Karamelsnoepjes en pistachekoekjes

Calorierijke inspiratie voor de snoepers. Jeroen maakt twee klassieke zoete bereidingen die in de smaak vallen bij jong en oud. Er zijn karamelsnoepjes en flinterdunne pistachekoekjes. Zet tijdig de koffie om je gezelschap te houden, want met het inpakken van de karamellen ben je wel even zoet...

Ingrediënten

  • 125 g chocolade
  • 190 g slagroom
  • 3 eetlepel honing
  • 210 g suiker
  • 0 fleur de sel
  • 260 g bloemsuiker
  • 100 g boter
  • 100 g melk
  • 80 g patisseriebloem
  • 50 g pistachenoten
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een ovenschaal
  • vellen vershoudfolie
  • snoeppapiertjes (folieblaadjes verkrijgbaar bij de speciaalzaak)
  • een keukenmachine met K-hulpstuk
  • een hakmolen
  • een bakmatje van silicone

Partners

Bereiding

De karamelsnoepjes

Weeg de juiste hoeveelheden room, suiker en chocolade. Zet de ingrediënten klaar.
Bedek alvast de hele binnenzijde van de ovenschotel met vershoudfolie.
Giet de room in een steelpan en breek er de chocolade in.
Verwarm de room met chocolade op een matig vuur en roer met de garde tot de chocolade opgelost is.
Voeg de honing toe, vervolgens de suiker en roer opnieuw. Breng het mengsel op het gemak aan de kook.
Laat het mengsel exact 10 minuten koken, maar blijf zeer regelmatig roeren met de garde. Zo krijg je een gebonden karamel die straks probleemloos zal uitharden.
Giet de karamel in de ovenschaal die bedekt is met vershoudfolie. Strooi een snuifje fleur de sel over de zoetigheid.
Plaats de schaal met karamel in de koelkast en laat het snoepgoed minstens een uur opstijven.
Neem even pauze, of ga koekjes bakken...
Vul een hoge beker met heet water en neem er een lang en scherp mes bij.
Haal de dikke lap opgesteven karamel voorzichtig uit de schaal met plastic. Verwam het mes in het warme water.
Snij de karamel eerst in repen van zo’n 2 centimeter breed. Verdeel de repen snoepgoed vervolgens in gelijke blokjes. (Maak het mes tussendoor regelmatig warm.)
Verpak de karamellen in cellofaanpapiertjes voor snoep. (Of laat het hele gezelschap meteen aanvallen, zodat er aan inpakken geen behoefte is.)

De pistachekoekjes

Haal de boter tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Doe de juiste hoeveelheid malse boter in de mengkom van de keukenmachine.
Plaats het K-hulpstuk om beslag te mengen en laat de machine draaien, tot de boter losgeklopt is.
Weeg intussen de juiste hoeveelheid bloemsuiker.
Laat de machine draaien op een matige snelheid en schep de bloemsuiker lepeltje voor lepeltje bij de malse boter.
Druk de vanillestok plat en snij de peul overlangs in twee. Schraap er met een mespunt alle zaadjes uit en draai ze in het boter-suikermengsel.
Weeg de juiste hoeveelheden melk en patisseriebloem.
Laat de machine draaien en voeg een kwart van de melk toe en een kwart van de bloem. Laat het toestel even verder draaien en voeg dan het volgende deel bloem en toe. Ga zo door tot je een glad koekjesbeslag hebt.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Doe de (ongezouten) pistachenoten in een hakmolentje en maal ze grof.
Leg een bakmatje van siliconen op een ruime vlakke ovenschaal. Strijk er een dunne, egale laag beslag over, van ongeveer 3 mm dik. Gebruik bij voorkeur een lange vlakke spatel. (Voor een restje beslag moet je misschien nog een tweede bakbeurt voorzien.)
Strooi de gehakte nootjes over de dunne laag koekjesbeslag.
Schuif het koekjesbeslag in de voorverwarmde oven van 175 °C en bak het gedurende ongeveer 20 minuten goudbruin. (De precieze baktijd is afhankelijk van het type oven, en de dikte van het laagje beslag.)
Breek het gebakken beslag in gelijke stukken en serveer de brute, maar flinterdunne koekjes bij de koffie.
Karamelsnoepjes en pistachekoekjes