Kanelbullar

Zweedse kaneelbollen

Om de week op een typisch Zweedse manier te starten, kan je bijna niet anders dan starten met dit wereldberoemde gebak. Kaneelbollen of 'kanelbullar' zijn zalige, zoete bollen bestaande uit gistdeeg, boter, suiker en natuurlijk kaneel. Ideaal voor bij de fika of tijdens je koffiepauze!

Ingrediënten

  • 575 g bloem
  • 25 g verse gist
  • 1 ei
  • 200 g water
  • 100 g boter
  • 15 g kardemom
  • 7 g keukenzout
  • 250 g boter
  • 175 g bruine suiker
  • 25 g kaneel
  • 25 g water
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk
  • een handvol parelsuiker

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • weegschaal
  • muffinvorm
  • papieren vormpjes
  • paletmesje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het deeg

Doe de bloem, de gist, het ei en het water in de mengkom van de keukenmachine. Snijd de zachte boter in blokjes en voeg ze toe.

Voeg de kardemom en het zout toe en laat de machine met de deeghaak op de laagste stand 15 minuten draaien tot je een mooi elastisch deeg hebt.

tip Zout en gist werken niet goed samen. Voeg het zout en de gist dus apart toe, bijvoorbeeld in aparte kuiltjes, en laat ze niet met elkaar in contact komen tot het deeg gemengd wordt. Zo niet, zal je deeg niet goed rijzen.

Dek het deeg af met een handdoek en laat het 1,5 uur rijzen op een tochtvrije plaats (kamertemperatuur).

De kaneelvulling

Meng de zachte boter met de bruine suiker in een kom met een vork

Doe het water samen met het kaneelpoeder in een aparte kom en laat het kaneelpoeder oplossen in het water. Roer het kaneelwater onder de gesuikerde boter.

Afwerking

Zet een muffinvorm klaar met papieren vormpjes. Laat de oven voorverwarmen tot 180 °C.

Smeer de bruine suikerpasta met boter en kaneel met een (palet)mes over het uitgerolde deeg uit.

Plooi het deeg dubbel en rol het even opnieuw uit. Snijd het deeg in repen van ongeveer 1 à 2 cm en twist de uiteinden van elke reep enkele keren om ze spiraalvormig te maken. Draai de reepdeeg nu driemaal rond enkele vingers en haal het onderste stukje deeg terug naar boven door de lussen deeg. Je legt als het ware een knoop in het deeg. Herhaal tot alle repen deeg op zijn. (Zie video vanaf 10:30)

Schik de kaneelbollen in de papieren vormpjes en laat ze nog minstens 30 minuten rijzen.

Kluts een dooier met een scheutje melk en strijk de gebakjes in met dit mengsel. Strooi over elke bol wat parelsuiker.

Schuif de kaneelbollen 25 minuten in de oven op 180 °C. Laat ze even afkoelen en serveer ze met een tasje koffie of thee voor een echt Zweeds fika-moment.

Kanelbullar