Kalkoenrollade

Vandaag stelt Jeroen je kookkunsten misschien een beetje op de proef, maar de kalkoenrollade smaakt heerlijk en ze ziet er bovendien zeer feestelijk uit. Met wat aardappelpuree met look, wat verse spinazie en pas de rouge-kaas erbij maak je het gerecht compleet.

Opmerking: Je maakt best 1 rollade per 2 personen. Zo blijft de grootte van de rolletjes werkbaar (ong. 20 cm).

Ingrediënten

  • 24 sneetje kalkoenfilet
  • 12 sneetje ham
  • 8 plak kaas
  • 5 cl olijfolie
  • 2 takje rozemarijn
  • 4 blaadje salie
  • 4 takje tijm
  • 1 teentje look
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 kg aardappel
  • 100 g boter
  • 0 scheutje melk
  • 2 ui
  • 3 teentje look
  • 200 g spinazie

Benodigdheden

  • een borsteltje of penseel
  • een aardappelstamper
  • een stoomoven/steamer of een ruime kookpot + een serveerring

Partners

Bereiding

De kalkoenrollade

Maak eerst een kruidenolie. Rits hiervoor de blaadjes van de tijm en de rozemarijn. Neem er de verse salie bij en hak alle verse kruiden fijn.

Doe de gehakte kruiden in een schaaltje en voeg er de olijfolie aan toe, samen met voldoende peper van de molen en een snuifje zout. Meng alles. De olie die je gemaakt hebt, mag stevig gekruid zijn.

Bedek je snijplank of werkoppervlak met (overlappende) vellen vershoudfolie. Schik hierop de dunne lapjes kalkoenfilet. Zorg ervoor dat de sneetjes vlees elkaar overlappen. Leg twee lagen kalkoenfilet over elkaar.

Neem een borsteltje of penseel en bestrijk het vlees met de kruidenolie.

Bedek de kalkoen met kruiden eerst met sneetjes gedroogde ham. Schik plakjes kaas horizontaal in het midden over het vlees. Gebruik een halfharde kaas die mooi smelt.

Rol het geheel op en druk de laagjes vlees en kaas stevig aan. Gebruik de vershoudfolie om de rollade bij mekaar te houden. Draai de uiteinden van de folie vast, zodat je een stevige worst of ‘bonbon’ bekomt.

De rollade(s) garen we in stoom. Leg de rollade(s) op een bordje. Giet een bodempje water in een ruime kookpot en plaats een serveerring op de bodem. Plaats daarop het bord met de rollade(s). Breng het water aan de kook, plaats het deksel op de pot. Laat de rollade(s) ongeveer 10 minuten stomen.

Opmerking: Wie een stoomoven bezit, kan de rollades daar in garen. Reken 10 tot 12 minuten op een temperatuur van 95°C.

De lookpuree met spinazie

Schil de aardappelen en kook ze gaar in kokend water met wat zout.
Snipper de uien fijn en snij ook de gepelde lookteentjes in kleine stukjes.
Verhit een klontje boter in een kookpot en stoof daarin de stukjes ui en look. Laat ze ongeveer 10 minuten stoven op een zacht vuur, zonder ze te kleuren.
Voeg de gekookte aardappelen toe en stamp ze tot puree. Meng eerst een flinke klont boter onder de puree en voeg vervolgens de blaadjes spinazie toe. Door de hitte zal de rauwe spinazie meteen garen. Kruid de puree naar smaak met wat zout. Je kan de puree smeuïger maken door melk toe te voegen.

Afwerking

Verwijder de vershoudfolie die rond de rollade(s) zit en snij het vlees in plakken van zo’n 2 cm dik.
Voorzie voor iedereen (een viertal) plakjes warme rollade en bestrijk ze nog even met wat van de overgebleven kruidenolie. Werk elk bord af met een flinke schep van de look-spinaziepuree.
Kalkoenrollade