Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel

Dat kalkoen niet alleen smaakt met kerst bewijst dit recept. Jeroen gaart een sappig gebraad ‘en cocotte’ en serveert de vogel met lentegroenten en krieltjes.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 0 enkele takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 grof zout
  • 1 kg kalkoengebraad
  • 120 g gerookt spek
  • 0 boter
  • 1 ajuin
  • 2 kruidnagels
  • 4 stengels selder
  • 1 bussel wortel
  • 1 venkel
  • 800 g krielaardappelen
  • 0 zout
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 koffielepel graanmosterd

Benodigdheden

  • keukentouw
  • een ovenschaal
  • een garde
  • aluminiumfolie

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de kippenbouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

Snijd de look, tijm en rozemarijn fijn.

Verzamel de smaakmakers in een mengkommetje en giet er een flinke scheut olijfolie bij. Kruid met peper en grof zout.

Strijk het kalkoengebraad in met de marinade.

Maak een tapijtje van gerookt spek op het werkblad. Leg het kalkoengebraad op het spek en rol het op. Bind het vast met keukentouw.

Smelt een klont boter in een ruime kookpot of cocotte. Kleur het gebraad aan alle zijden.

Pel de ui en snijd hem grof. Leg de stukjes ui rond het vlees, zo verbrandt de vetstof niet.

Voeg de kruidnagels toe en giet er wat van de hete kippenbouillon bij.

Zet het deksel op de pot. Laat het kalkoengebraad zo’n halfuurtje garen ‘en cocotte’.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Was de selder, de venkel en de worteltjes. Snijd de groenten in stukken en doe ze in de ovenschaal.

Spoel ook de krieltjes zorgvuldig, zodat je ze ongeschild kan gebruiken. Snijd ze in stukken en doe ze mee in de ovenschaal.

Besprenkel de groenten met een scheut olijfolie. Kruid met peper en zout.

Giet er de kippenbouillon bij. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat zo’n 40 minuten garen in de voorverwarmde oven.

Haal het gebraad uit de cocotte en zet het even aan de kant.

Voeg de graanmosterd toe aan het braadvocht en klop los met een garde. Breng de saus eventueel verder op smaak met peper en zout.

Verwijder het touwtje dat rond het spek en het gebraad zit. Snijd het vlees in plakken met een scherp keukenmes.

Schep op elk bord een portie gesmoorde groenten uit de oven. Serveer met één of twee plakjes kalkoengebraad en een lepeltje van de snelle mosterdsaus.

Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel