Kalfsoester met oesterzwammen en kroketten

Kalfsoesters in een romige, gebonden saus op basis van oesterzwammen en Rodenbach met kropsla en kroketjes. Het bier is een beetje zuur wat fantastisch smaakt bij deze bereiding. Serveer er in elk geval ook een glas Rodenbach bij.

Ingrediënten

  • 4 kalfsoester
  • 1 rode ui
  • een scheutje frambozenazijn
  • een scheutje sherryazijn
  • 1 kropsla
  • boter
  • 200 g gerookt spek
  • 600 g oesterzwam
  • 1 teen knoflook
  • 1 flesje Rodenbachbier
  • peper
  • zout
  • 1 dl room
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 eetlepel bloem
  • 0.5 bussel peterselie
  • 1 bussel bieslook
  • slaolie
  • 16 aardappelkroket

Benodigdheden

  • een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Pel en halveer de ui. Snijd één helft in halve ringen en snipper de andere helft.

Doe de halve uiringen in een kom en giet er een scheutje frambozenazijn en een scheutje sherryazijn bij. Laat marineren.

Was de kropsla en laat uitlekken in een vergiet.

Smelt een klont boter in een pan.

Snijd het spek in reepjes. Bak het in de boter.

Borstel de oesterzwammen schoon. Scheur ze in stukken en bak ze met het spek.

Doe de gesnipperde ui bij het spek en de oesterzwammen.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Stoof de pulp ook mee.

Giet er het bier bij en laat inkoken.

Kruid intussen het vlees met peper en zout aan beide kanten.

Smelt een klontje boter in een tweede pan. Schroei het vlees aan beide kanten dicht. Bak het niet te lang en draai regelmatig om. Het mag vanbinnen nog een beetje rosé zijn.

Giet de room bij de saus. Leg er de tijm en de laurier bij.

Kneed met je vingers de bloem door een klontje boter.

Doe de beurre manié beetje bij beetje bij de saus tot ze voldoende gebonden is. Roer goed. Breng op smaak met peper en zout.

Snipper de peterselie en roer hem vlak voor het serveren door de saus.

Verwarm de friteuse.

Snipper de bieslook. Meng hem met de kropsla. Doe er de gemarineerde uitjes bij. Breng de salade op smaak met een scheutje slaolie, peper en zout.

Bak de kroketten in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer de kalfsoesters met de saus en de kroketten.

Kalfsoester met oesterzwammen en kroketten