Kalfsmedaillon 'Orloff' met Parisienne aardappelen

Een ‘Orloff’ gerecht maak je met ham en kaas. Het is een klassieke brasseriebereiding die je serveert met gebakken aardappelbolletjes en een eenvoudige salade.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappel
  • 4 kalfsmedaillon
  • 50 g panko
  • 100 g gemalen kaas
  • boter
  • peper
  • zout
  • 3 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 3 plakken gekookte ham
  • 2 dl witte wijn
  • tijm
  • laurier
  • rozemarijn
  • 1 blik tomaten
  • kristalsuiker
  • 2 dl room
  • 0.5 kropsla
  • olijfolie
  • azijn
  • 0.5 bussel dragon

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • keukenpapier
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kalfsmedaillon ‘Orloff’

Schil de aardappelen en snijd er met een parisiennelepeltje bolletjes uit. Spoel de aardappelbolletjes onder koud stromend water.

tip Gebruik de aardappelresten eventueel in soep of puree.

Kook de aardappelbolletjes gaar in gezouten water.

Haal de kalfsmedaillons uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Mix de panko met de gemalen kaas in de hakmolen. Doe er 50 g boter bij en mix tot een deegje of ‘panade’.

Verwarm de ovengrill.

Giet de aardappelen af en koel ze meteen onder koud stromend water zodat ze niet verder garen.

Smelt een klont boter in een pan.

Kruid de kalfsmedaillons met peper en zout. Schroei ze aan beide kanten dicht in de boter.

Pel de sjalotten en snijd ze in fijne sliertjes. Houd de helft apart voor de salade.

Leg het vlees in een ovenschaal en houd apart.

Stoof de sjalotten in dezelfde pan als waarin je het vlees gebakken hebt.

Kneus en pel de knoflook. Snipper het teentje fijn en plet het met een mes. Doe het bij de sjalotten.

Snijd de ham in reepjes en stoof het met de sjalotten.

Blus met de witte wijn en doe er tijm, laurier en rozemarijn bij. Laat de saus wat inkoken.

Doe de tomatenblokjes bij de saus en kruid met een snuifje suiker, peper en zout. Giet er de room bij. Laat verder inkoken.

Was de kropsla en scheur de bladeren in stukken. 

Rol bollen van de panade en duw ze plat. Leg ze op het vlees.

Zet het vlees 5 minuten onder de hete ovengrill.

Meng de sla met de apart gehouden sjalot, een likje olijfolie en een scheutje azijn. Kruid met peper en zout.

Smelt een klont boter in een pan. Bak de aardappelbolletjes in de boter. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Snipper de dragon. Meng door de saus.

Serveer de kalfsmedaillons Orloff met de saus, de salade en de gebakken aardappelbolletjes.

Kalfsmedaillon 'Orloff' met Parisienne aardappelen