Kalfslapjes met pasta en gekonfijte tomaten

Deze op de barbecue gegrilde kalfslapjes met pasta doen denken aan de zomer in Italië. Jeroen maakt een licht pikante barbecueolie die hij vervolgens gebruikt voor de tomatensaus, het vlees en de gekonfijte tomaten.

Ingrediënten

  • 1 liter olijfolie
  • 5 teentje knoflook
  • 0.5 bussel oregano
  • 0.5 bussel salie
  • 0.5 bussel rozemarijn
  • tijm
  • 1 eetlepel chilivlok
  • 5 tomaat
  • 4 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipeper
  • 2 eetlepel zwarte olijf
  • 140 g tomatenpuree
  • kruidenolie
  • zout
  • 10 trostomaat
  • kruidenolie
  • grof zout
  • balsamicoazijn
  • handvol basilicumblaadje
  • Parmezaanse kaas
  • grof zout

Benodigdheden

  • een blender of hakmolen met S-vormig mes
  • een zeef
  • aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal de kalfslapjes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Kruidenolie

Verwarm de olijfolie. Doe er oregano, rozemarijn, salie, tijm en chilivlokken bij. Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen bij de olie.

tip Voor gekruide olie gebruik je bij voorkeur chilivlokken (flakes) in plaats van chilipepers.

Laat op een zacht vuur 15 minuten zachtjes ‘frituren’.

Haal de pan van het vuur en giet de olie met de kruiden in een kan. Laat volledig afkoelen.

Zeef de kruidenolie voor gebruik.

De tomatensaus

Snijd de tomaten in kwarten.
Kneus en pel de knoflook. Snijd de chilipeper grof.
Doe de tomaten met look, chilipeper en een scheutje olijfolie in de blender en mix fijn. Doe er tomatenpuree bij en kruid met een snuif zout. Mix opnieuw.
Pel en halveer de sjalotten. Snijd ze in fijne reepjes.
Verhit een scheut kruidenolie in een pan. Stoof de sjalotten glazig.
Ontpit de olijven. Doe ze met de kappertjes bij de sjalotten.
Duw de tomatenpassata met een (pol)lepel door een zeef bij de sjalotten.
Laat de saus indikken op een zacht vuur.
Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Gekonfijte tomaten en kalfslapjes

Verwarm de barbecue op 180 °C.
Snijd de tomaten doormidden en leg ze in een ovenschaal.
Druppel er kruidenolie en balsamicoazijn over en kruid met peper en grof zout. Dek af met aluminiumfolie. Leg de kalfslapjes tussen twee vellen bakpapier en klop ze wat platter met een vleeshamer.
Wrijf het vlees in met kruidenolie.
Zet de ovenschaal met tomaten op de barbecue.
Leg het kalfsvlees op het barbecuerooster. Sluit het deksel van de barbecue. Draai het vlees halverwege om.
Kook de pasta gaar in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.

Afwerken en serveren

Haal het vlees en de ovenschaal met tomaten van de barbecue.
Doe wat pasta op de borden en lepel er tomatensaus over.
Leg een kalfslapje en een paar gekonfijte tomaten bij de pasta.
Werk af met enkele blaadjes basilicum, enkele parmezaankrullen en een snuifje grof zout.
Kalfslapjes met pasta en gekonfijte tomaten