Kalfskotelet romesco met gebraiseerde prei en ratte-aardappelen

Romescosaus is een Catalaanse saus die vaak geserveerd wordt bij gegrilde jonge prei of lente-ui. In Spanje wordt de prei in krantenpapier gewikkeld en in het vuur gelegd waar ze heerlijk zacht worden. Jeroen gebruikt geroosterde paprika’s, knoflook, chilipeper en ui als basis voor de saus.

Ingrediënten

  • 600 g ratte-aardappel
  • 3 rode paprika
  • 3 tomaat
  • 3 teentje knoflook
  • 1 ajuin
  • 1 chilipeper
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 4 kalfskotelet
  • 4 stronkje prei
  • 0 boter
  • 1 stokbrood
  • 20 g amandelen
  • 20 g pijnboompitten
  • 20 g hazelnoten
  • 0 rode wijnazijn
  • 0 cayennepeper
  • 0 gerookt paprikapoeder

Benodigdheden

  • een grillpan
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Het gerecht

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kook de aardappelen gaar in de schil. Laat ze wat afkoelen en pel ze.

Snijd de paprika’s en de tomaten in grote stukken. Pel de ui en snijd hem grof. Kneus en pel de knoflook.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Leg paprika, tomaten, ui, knoflook en chilipeper in een ovenschaal. Giet er een flinke scheut olijfolie over en kruid met peper en zout. Rooster de groenten 30 minuten in de oven.

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Snijd de wortelstukken en het groen van de prei.

Snijd ze in de lengte door en spoel al het zand weg onder stromend water.

Smelt een klont boter in een hoge pan en doe er een scheutje water bij. Leg de stronken prei in de pan en kruid ze met zout en peper. Laat de prei op een laag vuur braiseren.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan. Snijd het stokbrood in sneetjes en bak 6 sneetjes. Haal ze uit de pan.

Rooster de amandelen, pijnboompitten en hazelnoten in dezelfde pan.

Wrijf de koteletten in met olijfolie en kruid ze met peper en zout.

Laat een grillpan goed heet worden op een hoog vuur. Schroei het vlees aan beide kanten dicht. Leg de koteletten in een ovenschaal en laat ongeveer 8 minuten verder garen in de oven.

tip
Het mooiste is als je één kant van het vlees grillt zodat er ruiten ontstaan. Daarvoor draai je het een kwartslag.

Haal de gare, geroosterde groenten uit de oven en doe ze in een grote maatbeker.

Mix de geroosterde groenten met de geroosterde noten en het stokbrood. Giet er een flinke scheut olijfolie en een scheutje rode wijnazijn bij. Kruid met zout, cayennepeper en gerookt paprikapoeder. Je kunt de saus warm of koud eten.

Smelt een klont boter in een pan en bak de aardappelen goudbruin.

Maak de grillpan schoon met wat keukenpapier. Grill de prei kort aan alle kanten.

Haal het vlees uit de oven en serveer met de romescosaus, gegrilde prei en gebakken aardappelen.

Kalfskotelet romesco met gebraiseerde prei en ratte-aardappelen