Kalfsgebraad met wortelen en saus met salie

Je hoeft geen grote tovertrucs uit te halen om een degelijke en vooral smakelijke maaltijd op de tafel te zetten. Zelfs voor wie een beetje kieskeurig is, als het op vlees eten aankomt, is een stuk mals kalfsgebraad meestal een welgekomen maaltijd.

Van de vleesjus maakt Jeroen een saus op smaak gebracht met wat rode porto, graanmosterd en vooral verse salie. Het mager gebraad krijgt gezelschap van fijne wortelen met tijm en een klassieke gekookte aardappel.

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsgebraad
  • 2 ui
  • 4 takje salie
  • 2 blaadje laurier
  • 1 dl porto
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • klontje boter
  • peper
  • zout
  • 1 bussel wortelen

Benodigdheden

  • een ovenvaste stoofpot met deksel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kalfsgebraad met wortelen en saus met salie

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en daarna in fijne halve ringen.

Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur.

Kruid het kalfsgebraad met voldoende peper van de molen en wat zout.

Leg het stuk mager vlees in de bruisende boter. Laat het gebraad even korsten en draai het na 2 minuten om.

Strooi de halve uiringen rondom het kalfsvlees en laat de ommezijde van het vlees in een paar minuten goudbruin kleuren.

Zet het vuur vervolgens zachter en schep het gebraad even uit de pot. Verdeel de uiringen gelijkmatig over de bodem. Leg het kalfsvlees bovenop de uien en leg het lapje spek bovenop het gebraad. (Het ‘bedje’ van uien zal verhinderen dat het vlees aanbakt.)

Snij de stelen van de takjes salie in grove stukjes en doe ze in de pot. Bewaar de blaadjes voor later. Voeg ook wat laurier toe.

Plaats het deksel bovenop de pot en schuif hem in de voorverwarmde oven van 180 °C. Reken een gaartijd van 25 minuten per kilogram vlees. (bv. 1,5 kg gebraad gaart dan zo’n 37 minuten)

Spoel de fijne wortelen en snij het loof eraf. Schil ze en zet je mes vervolgens haaks op de wortelen. Snij elke wortel in 3 tot 4 gelijke stukken.

Smelt een klont boter in een stoofpot of een ruime pan op een matig vuur. Stoof de stukken wortel 3 minuten in de hete boter

Verzamel takjes salie en doe de helft ervan in de pot met wortelen. Voeg ook wat laurierblaadjes toe en kruid de groente met wat peper en zout.

Schenk een bodem water in de pot tot de wortelen voor 1/3 onder staan. Zet het deksel schuin op de pot en gaar ze gedurende zo’n 15 minuten op een zacht vuur.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.

Haal de pot met kalfsgebraad uit de oven en draai het stuk vlees om.

Pak het kalfsgebraad in in een vel aluminiumfolie en laat het vlees net zo lang rusten als de baktijd in de oven. (Dus 25 minuten per kilogram vlees.)

Nu heb je de handen vrij om de gebakken uiringen en de aanbaksels om te toveren in een smakelijke vleessaus.

Zet de stoofpot met gebakken ui op een matig vuur. Schenk er een flinke scheut rode porto in en roer. Laat de alcohol grotendeels wegdampen, terwijl je de aanbaksels van het vlees erin oplost.

Schep ook een beetje graanmosterd in de pot en roer.

Snij de blaadjes salie in fijne reepjes. Verwijder de uitgekookte laurierblaadjes en voeg de saliesnippers toe. Proef en kruid de saus naar smaak met peper van de molen en wat zout.

Rits de blaadjes tijm van de overgebleven takjes. Hak de blaadjes zeer fijn en strooi het groen over de stukjes beetgare wortelen.

Snij het kalfsgebraad in plakken van zo’n halve cm dik. Gebruik een vlijmscherp vleesmes en snij haaks op de vezel.

Serveer elke gast gekookte aardappelen, wortelen met verse tijm en een paar plakjes kalfsvlees. Werk de borden af met een lepeltje saus.

Kalfsgebraad met wortelen en saus met salie