Kalfsbrood met witloofroom en kroketten

Rasechte dagelijkse kost om groot en klein mee te bekoren! Een sappig sneetje vleesbrood met witloof en goudbruin gebakken kroketten.

Ingrediënten

  • 600 g kalfsgehakt
  • 200 g varkensgehakt
  • 2 eierdooier
  • zout
  • peper
  • 1 flinke snuif nootmuskaat
  • 1 ajuin
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 100 g paneermeel
  • 1 flinke snuif Evlier
  • 2 klont boter
  • 300 g spek
  • 5 stronken witloof
  • enkele laurierblaadje
  • 1 flinke snuif rozemarijn
  • 1 dl sherry
  • 4 dl bruine fond
  • 1 dl room
  • 800 g kroket
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 scheutje azijn
  • 200 g veldsla

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de friteuse voorverwarmen.

Meng het kalfsgehakt met het varkensgehakt, de eierdooiers, peper, zout en de nootmuskaat.

Snipper een ui heel fijn en hak de peterselie fijn. Voeg toe aan het gehakt, gevolgd door het paneermeel en een flinke snuif specerijenzout. Meng alles onder elkaar.

Vorm een broodje van het gehakt en bak het vleesbrood in een pan met boter op een zacht vuur.

Zet een pan met boter op het vuur. Verwijder het zwoerd van het spek en snijd het spek verder in reepjes. Bak het spek in de gesmolten vetstof. 

Snijd het witloof in reepjes en stoof ze mee aan. Breng verder op smaak met de laurierblaadjes en het takje rozemarijn. 

Blus het geheel met de sherry en laat rustig inkoken. 

Voeg er de fond aan toe en laat nog even verder inkoken. 

Doe er tenslotte de room bij.

Bak de kroketten goudbruin in de friteuse. 

Meng de mayonaise in een mengkom met een scheut azijn. 

Snijd de stronken witloof in reepjes en doe ze met de veldsla in de mengkom. Meng onder de mayonaise en de azijn, en breng verder op smaak met peper en zout. 

Haal de kroketten uit de friteuse en breng op smaak met een snuif zout. 

Snijd het gehaktbrood in sneetjes en serveer enkele sneetjes met de salade, de kroketten en de saus.

Kalfsbrood met witloofroom en kroketten