Kabeljauw met yoghurttartaar en bloemkoolsalade

Vis en tartaarsaus vormen zonder twijfel het perfecte duo. Jeroen gaart deze keer een stuk kabeljauw in de oven en serveert er een gezonde tartaarsaus bij op basis van Griekse yoghurt. Met een frisse salade erbij is dit de ideale hap op een dag met zomerse temperaturen. 

Ingrediënten

  • zout
  • 100 g veldsla
  • 600 g krielaardappelen
  • 4 ei
  • 1 bloemkool
  • 1 klontje boter
  • enkele klontjes boter
  • een klont boter
  • peper
  • grof zout
  • 600 g kabeljauw
  • enkele takjes tijm
  • een scheutje witte wijn
  • 1 sjalot
  • een flinke scheut dragonazijn
  • 2 stengel selder
  • 1 eetlepel augurken
  • 1 eetlepel kappertjes
  • enkele takjes krulpeterselie
  • enkele blaadjes dragon
  • 0.5 bussel bieslook
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • 0.5 limoen
  • een scheut olijfolie
  • olijfolie

Benodigdheden

  • een ovenschaal

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Breng een pot gezouten water aan de kook.

Week de veldsla in water en haal de blaadjes er vervolgens voorzichtig uit.

tip
het zand van de veldsla zakt naar de bodem als ze in water weken. Vermijd te veel beweging in het water om te voorkomen dat het zand zich opnieuw verspreidt.

Spoel de aardappelen onder water. Kook er de krielaardappelen in gaar en kook er de eieren in hard gedurende 6 tot 7 minuten.

Snijd de bloemkool in roosjes en zet ze even aan de kant.

Neem een ovenschaal en smeer de bodem van de ovenschaal in met een klontje boter. Voeg er peper en zout aan toe.

Snijd de vis in porties en leg de stukken in de ovenschaal met de velkant naar beneden. Breng op smaak met zout, de takjes tijm en de witte wijn.

Leg er vervolgens klontjes boter op voor extra smaak. Dek de ovenschaal af met een andere ovenplaat en zet aan de kant.

Kook de bloemkool gaar in het kokende water met de krielaardappelen en de eieren gedurende 1 tot 2 minuten.

Snijd de sjalot eerst overlangs en vervolgens in halve maantjes. Doe ze in een mengkom en giet er de dragonazijn bij. Laat de sjalotringen even marineren.

Giet de aardappelen, de bloemkoolroosjes en de eieren af wanneer ze gaar zijn, spoel het geheel met koud water en laat ze even uitlekken in een zeef. Leg de eieren apart in koud water.

Spoel de selder en snijd ze in stukken. Voeg de selder met de veldsla toe aan de gemarineerde sjalotringen in de mengkom. Meng het geheel onder elkaar.

Schuif de bedekte ovenschaal met de vis in de voorverwarmde oven gedurende 15 tot 20 minuten.

Pel de eieren en plet ze met een vork in een ruime mengkom.

Snijd de augurken en de kappertjes fijn en voeg ze toe aan de geplette eieren.

Hak de peterselie, de verse dragon en de bieslook fijn en doe ze bij de geplette eieren.

Voeg er de Griekse yoghurt aan toe en meng het geheel tot een yoghurttartaar. Breng op smaak met peper, zout en limoensap.

Laat een klontje boter met een flinke scheut olijfolie heet worden in een pan.

Snijd de krieltjes in schijven of kleinere stukjes en bak ze goudbruin in de hete vetstof. Bak er ook de bloemkoolroosjes goudbruin in. Kruid met enkele takjes tijm, peper en grof zout.

Kruid de salade van selder, veldsla en sjalot bij met peper en zout. Doe er de gebakken krieltjes en bloemkoolroosjes warm bij, voeg er een scheutje olijfolie aan toe en meng het geheel onder elkaar.

Haal de vis uit de oven.

Serveer het stuk gegaarde vis bij de lauwe salade en werk het geheel af met de yoghurttartaar.

Kabeljauw met yoghurttartaar en bloemkoolsalade