Kabeljauw met prei, aardappelen en spekvinaigrette

Vanavond staat er surf en turf op het menu. Jeroen combineert vis met vlees in een prachtig gerecht. De aardappelen worden gekookt, de prei wordt gebraiseerd en de kabeljauw wordt heerlijk krokant gebakken. Deze heerlijke klassieke kost wordt afgewerkt met een spekvinaigrette.

Ingrediënten

  • 800 g vastkookaardappel
  • 2 stengel prei
  • 1 klont boter
  • een scheut witte wijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • 1 scheut olijfolie
  • 3 sneetje spek
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 1 scheut xeresazijn
  • peper
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • 1 klont boter
  • 600 g kabeljauwhaasje
  • peper
  • zout
  • 0.5 bussel bieslook

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. 

Was de prei grondig en snijd hem vervolgens in stronken.

Zet een sautoir op het vuur en laat er een klontje boter in smelten met een scheutje witte wijn. 

Leg de stronken prei in de sautoir en doe er enkele takjes tijm en blaadjes laurier bij. Laat de prei garen onder een deksel. 

De spekvinaigrette

Zet een kookpot met een flinke scheut olijfolie op het vuur. 

Snijd het spek fijn en bak ze in de hete olijfolie. 

Pel en kneus een teentje look en doe bij het spek. 

Pel en snijd de sjalot in sliertjes. Laat de sliertjes meebakken met het spek en voeg er een extra scheutje olijfolie aan toe. 

Doe er vervolgens de xeresazijn, een scheutje water en de peper bij. 

Schuif het deksel een beetje van de sautoir zodat de witte wijn kan verdampen en de prei kan bakken. 

Werk de vinaigrette af met enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier. Laat rustig verder garen. 

De afwerking

Zet een pan met een flinke klont boter op het vuur. 

Verdeel de kabeljauw in porties en kruid de stukken vis met peper en zout. 

Giet de gare aardappelen af. 

Bak de vis op de velkant in de hete vetstof. 

Draai de prei om en blus het geheel met een scheutje water. Zet het deksel er opnieuw op.

Draai de vis om in de pan en snipper de bieslook fijn. 

Lepel de gesmolten boter over de stukken vis. 

Leg de aardappelen, enkele stronkjes prei en een stuk vis op een bord. Werk af met de spekvinaigrette. 

Kabeljauw met prei, aardappelen en spekvinaigrette