Kabeljauw à la moutarde met asperges en peterselie-aardappelen

Simpel en lekker. De lekkere combinatie van kabeljauw en mosterdkorst is altijd een shot in de roos. Heerlijke asperges en geprakte gekookte aardappelen met peterselie vormen de perfecte garnituur voor dit visgerecht. Wie wil dit niet eten?

Ingrediënten

  • 800 g aardappelen
  • 1 kg witte asperges
  • 600 g kabeljauw
  • 1 dl witte wijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 4 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepel graanmosterd
  • 80 g paneermeel
  • enkele klontjes boter
  • een klontje boter
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel kappertjes
  • een halve bussel peterselie
  • een beetje citroensap

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Doe hetzelfde met de asperges: schil ze en kook gaar. Kan in dezelfde pot, zo spaar je water en afwas. 

Neem een ovenschotel en wrijf hem in met wat boter, snijd porties van de vis en leg de stukken in de ovenschotel. Doe hier nog een flinke scheut wijn bij en de kruiden: tijm en laurier.

Meng de graanmosterd met de gewone (scherpe) mosterd in een kommetje. Smeer de de mosterd over de porties kabeljauw en strooi er paneermeel over. Leg er tot slot nog een klein beetje boter op. Dit gaat ervoor zorgen dat het paneermeel mooi zal kleuren in de oven. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180° voor een kwartiertje. De bedoeling is dat de vis een mooi mosterdkorstje krijgt.

Smelt een klont boter in een pan laat bruinen. Voeg er de fijngesneden sjalot aan toe samen met kappertjes, peper, zout en een klein beetje citroensap. Snijd ook al de peterselie fijn.

Doe de gekookte aardappelen bij de boter, sjalot en kappertjes en plet ze. Dit kan met een pureestamper, maar de bedoeling is om geprakte aardappelen te verkrijgen en geen puree. Doe er vervolgens de peterselie, zout en een scheutje water bij.

Haal de vis uit de oven als ze gaar is en doe de jus ervan in een maatbeker. Doe er een scheutje water, een beetje citroen, een klontje boter en de mosterd (dit mag de overschot van de mosterd voor de mosterdlaag op de vis zijn) bij. Mix het geheel tot sausje.

Serveer: de vis op een bord, samen met de geplette aardappelen, asperges en werk af met het sausje.

Kabeljauw à la moutarde met asperges en peterselie-aardappelen