Kaassoezen

Het aanbod kant-en-klare hapjes is bijzonder groot, maar waarom zou u het niet een beetje persoonlijker maken? Zet eens een hapje van het huis op de salontafel en laat de gasten hun tanden zetten in een smeuïge soes met een kaasvulling. Om het compleet te maken, serveert Jeroen er nog een smakelijke dipsaus bij die boordevol gezonde dingen zit. Geniet ervan!

 

Ingrediënten

  • 5 ei
  • 100 g boter
  • 180 g patisseriebloem
  • 25 cl water
  • zout
  • 1 dl room
  • 200 g smeerkaas
  • 4 wortel
  • 40 g gember
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • azijn
  • 4 eetlepel honing
  • currypoeder
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • 2 (plastic) spuitzakken
  • een spuitmondje (diameter ±1 cm)
  • een blender (of staafmixer met beker)

Partners

Bereiding

De kaassoezen

Verwarm het water in een kookpot op een matig vuur en voeg er de boter aan toe.
Laat de boter rustig smelten en weeg intussen de hoeveelheid bloem.
Zodra de boter gesmolten is, roer je met de garde in het mengsel. Voeg er de bloem aan toe en een snuifje zout. Roer met de garde en hou in de gaten dat het beslag niet verbrandt of klontert.
Breek het eerste ei en voeg het toe aan het soezenbeslag. Blijf roeren met een stevige garde of een houten lepel tot het ei verdwenen is in het beslag.
Voeg het volgende ei toe en doe hetzelfde. Zo verwerk je de eieren één na één in het beslag. Dat is de enige echte manier om een perfect soezenbeslag te verkrijgen.
Zet het beslag opzij. Laat het even rusten en deels afkoelen. Intussen kan je de dipsaus voorbereiden.

De vulling

Schenk de room in een mengschaal en klop ze half op met een garde. Zodra de room de dikte van yoghurt krijgt, is het kunstje geklaard.
Schep de inhoud van het potje smeerkaas in een mengschaal. Kies voor een zacht of meer uitgesproken type smeerkaas, naargelang je persoonlijke smaak. (bv. dubbelroom-smeerkaas geeft een zeer zachte kaassmaak.)
Roer even doorheen de smeerkaas en voeg dan de half opgeklopte room toe. Meng alles tot een luchtig kaasmengsel en zet het schaaltje in de koelkast.

De dipsaus

Giet water in een middelgrote kookpot en breng het aan de kook.
Pel de uien en schil de wortelen. Snij de wortelen in vrij dikke schijfjes.
Snij de uien eerst middendoor en vervolgens in fijne halve ringen.
Schil het stuk gemberknol en snij het in grove stukken. Voeg ze toe aan de stukken ui en wortel.
Pel de looktenen en snij ze in stukjes. Doe de stukjes look, samen met de honing, een flinke scheut (bleke) azijn en het currypoeder bij de wortelstukjes met gember.
Plaats het deksel op de pot en laat de ingrediënten voor de dip stoven op een zacht vuur. Reken op zo’n 30 minuten stoven.
Schep de inhoud van de pot in de beker van de blender. Laat het resterende kookvocht achter. Mix alles tot een gladde knaloranje puree.
Kruid de mix met wat peper van de molen, een snuifje zout en voeg een scheutje van het kookvocht toe. Zorg ervoor dat je een zachte puree krijgt die op babyfood lijkt. Schep de dip in een schaaltje en laat afkoelen.
TIP: Een idee: Serveer dit worteldipsausje ook eens warm, bij bv. gebraden kwartel.

De soezen bakken

Verwarm de oven voor op 180°C.
Zet de ovenschaal op je werkvlak en leg er een siliconenmatje op, of een vel bakpapier.
Schep het soezenbeslag in de (plastic) spuitzak. Knip de tip van de spuitzak.
Spuit toefjes soezenbeslag op de ovenplaat. Laat minstens anderhalve centimeter ruimte tussen elk toefje beslag. Vergelijk elke toef soezenbeslag met de grootte van een dikke praline. Gebruik een klein keukenmes om de het topje van elk torentje af te snijden.
Bak de soezen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25 minuten. (Controleer het resultaat. Het is afhankelijk van het type oven en de precieze grootte van je soezen.)
Laat de gebakjes nadien afkoelen.

De afwerking

Plaats het plastic spuitmondje en vul de tweede spuitzak met het afgekoelde kaasmengsel.
Neem de afgekoelde soesjes.
Duw het spuitmondje in de onderzijde van elke soes en vul ze met het luchtige kaasmengsel.
Stapel de soezen tot een toren en serveer ze met een schaaltje met worteldip.
Kaassoezen