Kaasplankje met Belgische kazen, verse boter en brioche met gedroogde vruchten

Brood met boter en kaas. Maar dan wel zelfgebakken briochebroodjes met zelfgemaakte boter en een selectie aan Belgische kazen. Dit is zonder twijfel een feestmaaltijd!

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 4 eetlepel kristalsuiker
  • 400 g tarwebloem
  • zout
  • 140 g boter
  • 150 ml melk
  • 42 g gist
  • 40 g gedroogde abrikoos
  • 40 g rozijnen
  • 40 g gedroogde vijg
  • 1 liter room
  • grof zout
  • 1 ei
  • een scheutje melk
  • een snuif kristalsuiker
  • een selectie Belgische kaas

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk, een deeghaak en een klopper
  • plasticfolie
  • 8 briochevormpjes
  • een neteldoek

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De brioche

Meng het ei met de suiker in de keukenmachine met het K-vormig hulpstuk.

Meng de bloem met een snuif zout. Doe ze lepel per lepel bij het deeg.

Zet de deeghaak op de keukenmachine.

Smelt de boter op het vuur en laat wat afkoelen.

Laat de melk lauw worden en meng met de verse gist.

tip Gebruik je droge gist? Neem dan de helft van de vermelde hoeveelheid.

Doe de melk bij het deeg en kneed goed. Voeg er dan de gesmolten boter aan toe.

Laat goed kneden tot je een soepel deeg hebt.

Snijd de abrikozen, vijgen en rozijnen in kleine stukjes. Meng ze door het deeg.

Laat 10 minuten rustig kneden.

Doe plasticfolie over de kom en laat 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Verdeel het deeg in porties als het gerezen is en maak er bolletjes van. Vul de briochevormpjes met het deeg. Je hoeft ze niet in te vetten.

Laat 30 minuten rijzen onder een schone keukenhanddoek.

De boter

Klop de room 20 tot 30 minuten in de keukenmachine met klopper tot het boter wordt. Het vet en het water worden van elkaar gescheiden.

Maak de neteldoek vochtig en wring hem goed uit.

Leg de neteldoek in een grote zeef en doe er de room in. Wring er zo veel mogelijk vocht uit.

Meng een flinke snuif grof zout door de boter.

Laat de boter opstijven in de koelkast.

Afwerken en serveren

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Klop het ei los met een scheutje melk en een snuif suiker. Bestrijk er de bovenkant van de broodjes mee met behulp van een keukenpenseel.

Bak de brioches 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Leg de kazen op een kaasplank.

Serveer de brioche met de boter en de kazen.

Kaasplankje met Belgische kazen, verse boter en brioche met gedroogde vruchten