Kaasplank met garnituur

Kaas met wijn is een klassieke winner voor een gezellig diner. Het is helemaal niet nodig om een indrukwekkende kazencollectie aan te bieden. Hou het simpel, en kies een vijftal diverse kazen met karakter, met een geschikt rood wijntje en/of een zoete madeirawijn erbij. Jeroen geeft je enkele tips om de tafel compleet te maken: een zoetzure chutney van peren, een hartige seldersalsa, een mix van gedroogde vruchten en noten en heerlijk warme toasts van rozijnenbrood. Dan kan er niks misgaan.

Kies voor de kaasplank voor een beperkte selectie kazen van bij ons. Zorg, naast het rozijnenbrood om te toasten, voor nog wat extra brood naar keuze zoals brioche, ciabatta of gewoon stokbrood.

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 150 milliliter ciderazijn
  • 1 stuk steranijsje
  • 1 kaneelstokje
  • 0.5 sinaasappel
  • 1 kg peer
  • 8 stengel selder
  • 8 blaadje lavas
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepel hazelnootolie
  • 8 hazelnoot
  • 1 scheutje sherryazijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 rozijnenbrood
  • 100 g gedroogde abrikoos
  • 100 g gedroogde dadel
  • 100 g gedroogde vijg
  • 150 g notenmix

Benodigdheden

  • een borsteltje
  • een gekarteld broodmes

Partners

Bereiding

Chutney van peer

Zet een kleine kookpot op een matig vuurtje en doe er de ciderazijn en de suiker in. Laat de suiker oplossen in de azijn.

Snipper de ui in fijne stukjes. Voeg de ui toe aan het potje met azijn en suiker.

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij de vruchten in zeer fijne stukjes.

Schil de sinaasappel en doe de repen schil (zestes) ook in de pot.

Voeg ook het steranijs, de kaneelstok en de rozijntjes toe.

Laat alles rustig sudderen gedurende 10 tot 15 minuten, tot je een hartige confituur krijgt.

Verwijder de sinaasappelschillen, de kaneelstok en het steranijs uit de pot, en lepel de chutney in een schaaltje of een bokaal. Laat de hartige saus afkoelen.

Serveer de chutney op kamertemperatuur bij de kaasschotel.

Seldersalsa

Snipper de selderstengels in erg fijne stukjes.

Pluk de blaadjes van de lavas en snipper ze heel fijn. Lavas is een kruid met een sterke seldersmaak.

Snij ook de sjalot in piepkleine stukjes.

Rasp de hazelnootjes.

Meng de selder, de snippers lava, de stukjes sjalot en de geraspte hazelnoot in een schaaltje.

Giet de hazelnootolie en de sherryazijn (of xeresazijn) over het groentemengsel. Kruid naar smaak met zwarte peper van de molen en een snuifje zout. Proef de salsa en schep ze in een serveerschaaltje.

Zet de seldersalsa koel, tot je serveert.

Krententoast

Verwarm de oven voor op 160°C.

Snij het brood in dikke sneetjes (ong. 2 cm dik). Schik de sneetjes brood op een ovenschaal.

Smelt een klontje boter in een pan. Borstel de gesmolten boter over de sneetjes brood.

Laat het brood enkele minuten toasten in de warme oven. Hou het even in de gaten; zodra de broodjes kleuren, zijn ze klaar.

Serveer de toasts warm.

Gedroogde vruchten en noten

Snij de gedroogde vijgen, dadels en abrikozen grof. Serveer de mix in een schaaltje.

Zet ook een potje met een mix van noten op de tafel.

Selectie van kazen

Hoewel allerhande beroemde buitenlandse kazen erg populair zijn, loont het de moeite om de Belgische kazen even te bekijken. Het aanbod uit eigen land is immers indrukwekkend en bijzonder gevarieerd. Een gespecialiseerde handelaar zal je graag met raad en daad bijstaan.

Overdrijf ook niet: een beperkte maar slimme selectie is het geheim van elke kwalitatieve kaasplank. Koop bijvoorbeeld slechts een vijftal verschillende kazen. Zo kan je kiezen voor een zachte kaas op basis van koemelk, een halfharde kaas op basis van koemelk, een pittige stinkkaas (bv. uit het land van Herve), een schimmelkaas en een halfharde kaas op basis van schapenmelk. Ieder heeft zo z’n eigen voorkeuren.

Tip: Proef eerst de zachte kazen en sluit de maaltijd af met de meer pittige, zoals de schimmelkaas.

Kaasplank met garnituur