Kaasplank met chutney en platbrood

Bij een goede kaaswinkel vind je een fantastisch aanbod van Belgische kazen. Kies gerust voor kaas met een uitgesproken smaak die zich kan meten met de bijzondere chutney die Jeroen bereidt. De basis is pompoen waaraan gember en chilipeper worden toegevoegd, maar ook een hele reeks specerijen die het een Indische smaak geven. Je kunt hem geruime tijd bewaren in de koelkast. Voor het flatbread gebruik je geen gist, maar zelfrijzende bloem en bakpoeder. Je bakt de platte broodjes in een grillpan en ze zien er als een dikke cracker uit.

Voor de schotel neem je een assortiment Belgische kazen, bijvoorbeeld Achelse blauwe, Keiems bloempje, Hervekaas, Pas de Rouge van het Hinkelspel en geitenkaas van Karditsel.

Ingrediënten

  • 600 g pompoen
  • 2 rode ui
  • 50 g gember
  • 2 teentje knoflook
  • 125 rozijn
  • 3 eetlepel suiker
  • 150 milliliter azijn
  • 1 chilipeper
  • 1 steranijsje
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 0 snuifje kurkuma
  • 0 snuifje nootmuskaat
  • 0 snuifje kaneelpoeder
  • 0 snuifje komijnpoeder
  • 0 snuifje venkelzaad
  • 0 snuifje kardemom
  • 0 olijfolie
  • 500 g bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 2 dl water
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 0 sesamolie
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 0 zout
  • 0 notenmengeling
  • 0 rucola

Benodigdheden

  • een keukenmachine met kneedhaak
  • grillpan

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal de kaas tijdig uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.

De chutney

Pel de uien en snipper ze fijn. Rasp de gember en de knoflook. Hak de chilipeper fijn.

tip
Als je het wat minder pikant wilt, voeg je het pepertje zonder zaadjes toe.

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in blokjes.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en stoof de uien. Doe er gember, knoflook en chilipeper bij.

Doe de pompoen in de pan en kruid flink met steranijs, kurkuma, nootmuskaat, kaneel, mosterdzaad, komijn, venkelzaad en kardemom.

Voeg er rozijnen, suiker en azijn aan toe en zet een deksel schuin op de pan. Laat alles op een zacht vuur garen en inkoken.

Schep de chutney in potten en laat volledig afkoelen. Net als confituur kun je hem lang bewaren in de koelkast.

Het platbrood

Meng de bloem met grof zout en sesamzaad.
Doe er water, bakpoeder, olijfolie en enkele druppels sesamolie bij en kneed met de keukenmachine.
Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg door de bloem en bol het op. Snijd kleine stukken van het deeg en duw ze plat met je vingers.
Wrijf de broodjes in met een beetje sesam- of olijfolie en bak ze aan beide kanten in een hete grillpan op een hoog vuur.

Afwerken en serveren

Serveer de kazen met het flatbread, wat noten, een beetje rucola en een lepel chutney.
Kaasplank met chutney en platbrood