Kaaskoekjes met salsa van rode ui

Bij een glas bubbels kan je voortaan ook een zelfgemaakt kaaskoekje presenteren. Bovendien kan je het deeg ook in grotere hoeveelheden maken en bewaren in de vriezer voor onverwachte momenten. Om de koekjes extra speciaal te maken, vertel ik ook hoe je er een eenvoudige dipsaus of ‘salsa’ bij maakt.

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 100 g boter
  • 100 g Gouda
  • 1 dooier
  • 1 ui
  • 2 koffielepel stroop
  • 1 scheutje wijnazijn
  • dragon

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de kaaskoekjes

Haal de boter op voorhand uit de koelkast, zodat ze wat malser wordt.
Weeg de ingrediënten voor de kaaskoekjes zorgvuldig. Je gebruikt best een keukenweegschaal.
Neem een mengschaal en doe er de bloem, de kaas en de (malse) boter bij.

Breek het ei en meng alleen het eigeel onder het koekjesdeeg.

Spoel je handen proper en kneed alles tot een egaal koekjesdeeg.
Rol het deeg tot een worst van 4 tot 5 centimeter diameter. Verpak het rolletje deeg in een vel vershoudfolie.
Leg het deeg in de koelkast en laat het 30 tot 40 minuten, afkoelen.

Voor het bakken van de kaaskoekjes

Verwarm de oven voor op 200°C. Hou de ovenschaal bij de hand.
Neem de opgesteven rol koekjesdeeg en snij het met een scherp mes in schijfjes van zo’n halve centimeter breed.
Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de opvenschaal.
Schik de schijfjes deeg op de ovenschaal.
Alternatief: Je kunt ook balletjes van het deeg rollen en ze platdrukken tot koekjes.
Bak de kaaskoekjes in 10 tot 12 minuten goudbruin in de hete oven van 200°C.
Laat ze nadien afkoelen en bewaar ze in een doos met deksel.

Voor de uiensalsa

Neem een kleine mengschaal.
Pel de ui en snij de bol in zo fijn mogelijke stukjes. Neem er de tijd voor, want een dipsaus met te grote stukken ui is niet zo smakelijk. (Opmerking: Doe de ui niet in de blender want daar hou je enkel uienpuree aan over.)
Meng de stroop onder de stukjes ui. Voeg een scheutje rode wijnazijn toe.
Pluk de blaadjes dragon en snipper ze fijn. Meng ze onder de salsa en proef. Kruid de dipsaus naar persoonlijke smaak met peper en zout. Breng de smaken in balans door nog wat extra stroop of dragon toe te voegen.
Schep de salsa in een schaaltje en bewaar ze op een koele plek.
Kaaskoekjes met salsa van rode ui