Indische salade met gehaktballen

Jeroen maakt een knapperige en frisse salade met pittige balletjes. Koken is je zintuigen gebruiken terwijl je bezig bent. Controleer dus regelmatig je kruidenlade of koelkast en kijk welke smaakmakers je nog in huis hebt. Anders blijven de potjes toch maar staan. 

Ingrediënten

  • 200 g prinsessenboontjes
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 0.5 venkel
  • 0.5 daikon
  • 1 komkommer
  • 500 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel tandooripasta
  • 1 snuifje kippenkruiden
  • 1 snuifje currypoeder
  • zout
  • 1 kg kippengehakt
  • 0.5 rode chilipeper
  • 20 g gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • boter
  • komijnpoeder
  • peper
  • zout
  • 100 g amandelschilfers
  • takje munt
  • takje koriander
  • 1 naanbrood

Benodigdheden

  • een mandoline
  • een hakmolen met S-vormig mes

Partners

Bereiding

De salade

Zet een grote kom koud water met ijsblokjes klaar.

Breng water aan de kook met een snuifje zout en wat bicarbonaat. Breek het steeltje van de bonen en spoel ze in koud water. Kook ze beetgaar. Schep de bonen uit de kom met een schuimspaan en leg ze in het ijswater.

Maak de venkel schoon en snijd hem in dunne plakken met de mandoline. Leg de plakjes in het ijswater.

Schil de daikon. Snijd hem in flinterdunne plakken met de mandoline en dan in dunne reepjes (julienne). Leg de reepjes in het ijswater.

kookvraag
Wat is Brunoise?

Snijd het vruchtvlees van de komkommer rond de zaadlijsten in flinterdunne plakken met de mandoline en dan in julienne. Leg de reepjes in het ijswater.

Meng de Griekse yoghurt met sambal, tandooripasta, kippenkruiden en currypoeder. Breng de yoghurtdressing op smaak met een snuif zout.

Voor de gehaktballetjes

Schil de gember en snijd de chilipeper in stukken. Pel de knoflook. Hak alles fijn in de hakmolen.

Meng het gehakt met de gemalen gember, chili en knoflook. Kruid met een flinke snuif komijnpoeder, peper en zout.

tip
in plaats van komijnpoeder kun je ook garam masala of andere specerijen gebruiken.

Meng het ei en het paneermeel door het gehakt. 

Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Breng water aan de kook. Pocheer de gehaktballetjes tot ze komen bovendrijven.

Laat de balletjes uitlekken in een vergiet.

Voor de afwerking

Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Rooster de amandelschilfers in een pan zonder vetstof.

Giet de groenten af en laat ze uitlekken in een vergiet. Meng ze met de yoghurtdressing.

Zet het naanbrood een paar minuten in de oven om het op te warmen.

Bak de gehaktballetjes goudbruin in een klont boter.

tip
In plaats van boter kun je ook ghee gebruiken. Dat is geklaarde boter die erg mooi bakt.

Doe de salade in een grote kom. Leg er de gebakken gehaktballetjes op en strooi er geroosterde amandelen over.

Werk af met blaadjes munt en koriander. Geef er warm naanbrood bij.

Indische salade met gehaktballen