Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een hakmolen of blender

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm een portie kippen- of groentebouillon. Je kan ook verse bouillon maken.

Kruidig gehakt

Pel de ui en snij hem grof. Doe hetzelfde met de teen look.

Snij de pittige groene chilipeper (inclusief zaadjes) in grove stukken. Gebruik naar persoonlijke smaak minder of geen chilipeper.

Schil het stukje gemberknol en snij het in stukken.

Spoel een portie koriander. Breek de steeltjes af en doe ze samen met alle andere gesneden ingrediënten in de hakmolen. Bewaar het loof van de koriander om het gerecht straks af te werken.

Mix de ui, look, chilipeper, gember en koriander tot een fijne groene pasta. Schep alles in een ruime mengkom.

Doe ook het gehakt in de kom en voeg een snuif garam masala toe. Gebruik een hoeveelheid van de specerijenmix naar smaak.

Meng het gehakt met kruiden en specerijen zorgvuldig en proef. Voeg naar smaak wat zout toe.

Verhuis de mengschaal met de gehaktmix naar de koelkast.

De saus en rijst

Pel de (dikke) uien en snij ze overlangs in twee. Snij elke halve ui in matig fijne halve ringen.

Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in. Voeg ook een scheutje olijfolie toe.

Stoof de halve uiringen in de bruisende boter. Geef ze de tijd, tot ze karameliseren en een milde bruine kleur krijgen. Roer af en toe. Denk aan de gebruinde uien die je kan kopen bij een hamburgerkraam.

Pel tussendoor de looktenen en plet ze tot pulp. Roer de smakelijke pulp door de uislierten.

Snij in een cirkelvormige beweging het taaie steelstukje uit elke tomaat. Snij de tomaten daarna in kwarten en vervolgens in middelfijne stukjes.

Kruid de gekarameliseerde uien uitbundig. Begin met flink wat kurkumapoeder, een beetje kaneel en evenveel komijnpoeder en garam masala. Gebruik ook enkele laurierblaadjes.

Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe en roer zorgvuldig. Laat de puree kort meebakken.

Doe aansluitend de stukjes verse tomaat in de pot met uien. Voeg ook de warme bouillon toe en roer. Laat de saus 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Kook tussendoor de rijst gaar. Gebruik klassieke witte rijst in kookbuiltjes of een soort naar persoonlijke smaak.

Proef de saus en voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Afwerking

Neem het gehakt uit de koelkast. Rol er ballen van met een diameter van ongeveer 5 centimeter.

Smelt wat boter (en een scheutje olijflie) in een braadpan op een matig vuur.

Bak de kruidige gehaktballen rondomrond goudbruin. Bak grote hoeveelheden in twee of meer beurten. Het vlees hoeft vanbinnen nog niet gaar te zijn.

Leg de goudbruin gebakken gehaktballen in de pruttelende saus. Geef ze minstens 15 minuten de tijd om tot in de kern te garen.

Verwijder de uitgekookte laurierblaadjes.

Serveer het gerecht op één grote schaal. Schep er de rijst op en maak in het midden een kuil. Schep daarin de gehaktballen met saus.

Lepel wat Griekse yoghurt bovenop de dampende gehaktballen en werk de bereiding af met (gescheurde) blaadjes koriander.

TIP

Ook lekker met wat knapperig gefrituurde uitjes om erover te strooien.

4 personen

50 minuten

Benodigdheden:

een hakmolen of blender

Ingrediënten

Indische gehaktballen met rijst

Gehaktballen blijven populair bij jong en oud. Bijna iedereen is er verzot op en voor de hobbykok is het gehaktmengsel ook een perfecte basis om creatief te koken. Je kan het gehakt allerhande extra smaken toebedelen, geïnspireerd op de wereldkeuken.

Jeroen geeft de ballen deze keer een Indiaas karakter, met een klein arsenaal aan uitheemse Oosterse smaken die het gerecht ànders en uniek maken. Kortom, de gehaktbal gaat exotisch, en daar serveert Jeroen de gepaste tomatensaus bij met gekookte rijst en wat frisse yoghurt.

Met dit recept maak je ongeveer 15 gehaktballen.

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm een portie kippen- of groentebouillon. Je kan ook verse bouillon maken.

Kruidig gehakt

Pel de ui en snij hem grof. Doe hetzelfde met de teen look.

Snij de pittige groene chilipeper (inclusief zaadjes) in grove stukken. Gebruik naar persoonlijke smaak minder of geen chilipeper.

Schil het stukje gemberknol en snij het in stukken.

Spoel een portie koriander. Breek de steeltjes af en doe ze samen met alle andere gesneden ingrediënten in de hakmolen. Bewaar het loof van de koriander om het gerecht straks af te werken.

Mix de ui, look, chilipeper, gember en koriander tot een fijne groene pasta. Schep alles in een ruime mengkom.

Doe ook het gehakt in de kom en voeg een snuif garam masala toe. Gebruik een hoeveelheid van de specerijenmix naar smaak.

Meng het gehakt met kruiden en specerijen zorgvuldig en proef. Voeg naar smaak wat zout toe.

Verhuis de mengschaal met de gehaktmix naar de koelkast.

De saus en rijst

Pel de (dikke) uien en snij ze overlangs in twee. Snij elke halve ui in matig fijne halve ringen.

Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in. Voeg ook een scheutje olijfolie toe.

Stoof de halve uiringen in de bruisende boter. Geef ze de tijd, tot ze karameliseren en een milde bruine kleur krijgen. Roer af en toe. Denk aan de gebruinde uien die je kan kopen bij een hamburgerkraam.

Pel tussendoor de looktenen en plet ze tot pulp. Roer de smakelijke pulp door de uislierten.

Snij in een cirkelvormige beweging het taaie steelstukje uit elke tomaat. Snij de tomaten daarna in kwarten en vervolgens in middelfijne stukjes.

Kruid de gekarameliseerde uien uitbundig. Begin met flink wat kurkumapoeder, een beetje kaneel en evenveel komijnpoeder en garam masala. Gebruik ook enkele laurierblaadjes.

Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe en roer zorgvuldig. Laat de puree kort meebakken.

Doe aansluitend de stukjes verse tomaat in de pot met uien. Voeg ook de warme bouillon toe en roer. Laat de saus 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Kook tussendoor de rijst gaar. Gebruik klassieke witte rijst in kookbuiltjes of een soort naar persoonlijke smaak.

Proef de saus en voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Afwerking

Neem het gehakt uit de koelkast. Rol er ballen van met een diameter van ongeveer 5 centimeter.

Smelt wat boter (en een scheutje olijflie) in een braadpan op een matig vuur.

Bak de kruidige gehaktballen rondomrond goudbruin. Bak grote hoeveelheden in twee of meer beurten. Het vlees hoeft vanbinnen nog niet gaar te zijn.

Leg de goudbruin gebakken gehaktballen in de pruttelende saus. Geef ze minstens 15 minuten de tijd om tot in de kern te garen.

Verwijder de uitgekookte laurierblaadjes.

Serveer het gerecht op één grote schaal. Schep er de rijst op en maak in het midden een kuil. Schep daarin de gehaktballen met saus.

Lepel wat Griekse yoghurt bovenop de dampende gehaktballen en werk de bereiding af met (gescheurde) blaadjes koriander.

TIP

Ook lekker met wat knapperig gefrituurde uitjes om erover te strooien.

Dagelijkse Kost een.be