Indiase gemarineerde kip met saffraanrijst, raita en opgelegde sjalot

Een wonderlijke rijstschotel uit de Indiase keuken met stukjes gemarineerde en gebakken kip, een frisse komkommeryoghurt en opgelegde zure sjalotjes. Een waar feest als je graag wat extra pit in je avondmaal hebt.

Ingrediënten

  • 200 g basmatirijst
  • 2 sjalot
  • 2 dl appelazijn
  • een snuifje zout
  • 1 theelepel bloemsuiker
  • 600 g kippendij
  • 4 eetlepel yoghurt
  • een snuif kurkuma
  • een snuif paprikapoeder
  • 1 komkommer
  • 1 teentje look
  • 3 teentjes look
  • 200 g Griekse yoghurt
  • een snuif komijn
  • enkele takjes munt
  • 2 ajuin
  • 30 g gember
  • een snuif kardemom
  • flinke snuif garam masala
  • 2 dopje saffraan
  • 2 tomaten
  • eetlepel tomatenpuree
  • enkele takjes koriander

Benodigdheden

  • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de rijst gaar en spoel daarna onder koud water. Laat de rijst uitlekken.

Pel de sjalotten en snijd ze in ringen. Meng de ringen met de appelazijn, de bloemsuiker en een snuif zout in een kommetje. Laat ze marineren in de koelkast.

Snijd de kippendijen in twee en voeg de yoghurt toe. Kruid met een snuif zout, peper, kurkuma en paprikapoeder. Zet de gemarineerde kip ook in de koelkast.

Rasp de komkommer grof, doe alles in een neteldoek en knijp het meeste vocht eruit. Doe de uitgeperste komkommer in een kom. Pel een teentje look en rasp hem bij de komkommer. Schep de Griekse yoghurt erbij en breng het geheel op smaak met komijn, peper, zout en gesnipperde munt. Meng alles onder elkaar en werk de raita af met fijngesnipperde munt. 

Verhit enkele eetlepels arachideolie in een wokpan op het vuur.

Schil de uien, de gember en de look. Snipper ze fijn en bak ze in de hete olie. Voeg vervolgens kardemom, garam masala, komijn, kurkuma en saffraan toe.

Snijd de tomaten in blokjes en doe ze mee in de wok. Schep de tomatenpuree erbij en laat even bakken. Blus met een scheut water en breng de saus zachtjes aan de kook.

Verhit een scheut olie in een andere, ruime pan. Haal de gemarineerde kip uit de koelkast en bak de stukken gevogelte goudbruin in de pan.

Schep de gare rijst door de saus en laat even meebakken.

Schep de gebakken rijst in een schaal, schik de gebakken kip op de rijst en werk het geheel af met wat gemarineerde sjalot, pluksels koriander en munt. Serveer de raïta erbij.

 Indiase gemarineerde kip met saffraanrijst, raita en opgelegde sjalot