Indiase curry met bloemkool en rijst

Jeroen heeft veel respect voor de Indiase keuken. Het is de ideale inspiratiebron om ideeën op te doen voor een smakelijke vegetarische keuken. Daarin hebben ze ginderachter veel ervaring.  Jeroen zet een curry op het menu met heel veel groenten en een clubje van fijne specerijen met karakter. De wok is de ideale pan om deze bereiding te maken, en met een portie rijst erbij zet je een voedzame en vetarme maaltijd op de tafel met smaken die je doen wegdromen naar een exotische plek op aarde.

Ingrediënten

  • 250 g rijst
  • 1 bloemkool
  • 2 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 look
  • 1 chilipeper
  • 40 g gember
  • 400 g tomatenvlees
  • 250 g kikkererwten
  • 2 dl kokosmelk
  • 0 kurkumapoeder
  • 0 paprikapoeder
  • 0 komijnpoeder
  • 0 snuifje garam masala
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 koriander
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een wok
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

Indiase curry met bloemkool en rijst

Snij de bloemkool in kleine, hapklare roosjes en spoel ze schoon. Laat de stukken groente uitlekken.
Schil de rode paprika’s met de dunschiller. Snij de vruchten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de stukken paprika in reepjes van zo’n halve centimeter breed.
Verhit een scheut olijfolie, of (meer neutraal smakende) arachideolie in de wok op een matig tot stevig vuur. Zodra de olie gloeiend heet is gaan de roosjes bloemkool in de Oosterse snelbakpan.
Na twee minuten gooi je de reepjes paprika erbij. Zet ook het vuur wat zachter, en neem de tijd om de rest van de groenten en specerijen toe te voegen.
Pel de (rode) ui en snij de bol overlangs in twee. Snij elk stuk ui in fijne halve ringen. Pluk ze even los en gooi de uiringen in de wok.
Schil het stukje gemberknol, snij de gember eerst in fijne plakjes en vervolgens in dunne lucifers. Laat de julienne van gember mee stoven. Schud de roerbakpan regelmatig even op.
Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer de lookpulp doorheen de sissende inhoud van de wok.
Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder de zaadjes. Hak de halve chilipepers in zo fijn mogelijke stukjes en laat ze meebakken in de wok. Wie niet verzot is op die pikante pepertjes, kan er gerust wat minder van gebruiken.
Intussen zijn de groenten gebakken, maar nog niet gaar.
Voeg eerst een snuif knalgele kurkuma toe, en kruid nog even door: met wat komijnpoeder, (gerookt) paprikapoeder en garam masala. (Garam masala is een Indiase mengeling van specerijen.)
Laat de specerijen een minuutje bakken. Open vervolgens het blik tomatenvlees en giet de inhoud in de wok met groenten.
Schenk er de ongezoete kokosmelk bij en roer eventuele aanbaksels los.
Schenk ook een scheutje water in de wok en roer. De curry heeft best een heel mild aroma van kokosmelk.
Laat de ingeblikte kikkererwten uitlekken in een zeef, spoel ze even onder de kraan en doe ze in de groentestoofpot.
Zet het vuur zacht en laat de groentemengeling nog 10 minuten sudderen. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Kook intussen de witte rijst gaar in water. Gebruik de aanwijzingen van de producent van je favoriete rijst.
Spoel de takjes koriander en pluk de blaadjes los.
Serveer op elke bord gekookte rijst en schep er een portie groentecurry over.
Werk de borden af met wat smaakvolle koriander.
Indiase curry met bloemkool en rijst