Spruitjes kampen een beetje met een slecht imago, maar toch is het een groente waar we terecht trots op moeten zijn. Over de hele wereld kennen en eten mensen Brussels sprouts, van New York tot Singapore. Jeroen maakt een eenvoudige hutsepot van spruitjes, met een onvervalste rookworst erbij. Eerlijke winterse gezelligheid in een bord.

Ingrediënten

  • 750 g spruitjes
  • 3 ui
  • 1 rookworst
  • 6 dl kippenbouillon
  • 4 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 0 boter
  • 0 nootmuskaat
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 800 g aardappel
  • 0 mosterd

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Hutsepot van spruitjes met rookworst

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en laat hierin een flinke klont boter smelten.

Pel de uien, snij ze middendoor en versnipper ze. De stukjes ui moeten niet zo fijn gesneden zijn.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Stoof de stukjes ui in de gesmolten boter tot ze glazig zijn.

Controleer of de spruitjes goed schoongemaakt zijn. Spoel ze even onder stromend water en snij elke spruit vervolgens in kwartjes. (De duurdere handgeplukte spruitjes zijn bij aankoop meestal al wat zorgvuldiger schoongemaakt.)

Zodra de uien enkele minuten gestoofd hebben, voeg je er de kwartjes spruit aan toe. Het is niet nodig om de spruiten vooraf te koken, omdat we zo veel mogelijk smaak willen overhouden voor de hutsepot.

Schil de aardappels en roer intussen regelmatig in de pot met spruitjes. Let erop dat ze niet aanbakken.

Snij de aardappels in grove stukken, en voeg ze toe aan de pot met spruitjes. Het zetmeel van de aardappels zal voor een mooie binding zorgen.

Bevochtig het groentemengsel met (verse gezeefde) kippenbouillon. Bekijk hier hoe je verse kippenbouillon maakt.

Bind de takjes tijm samen met enkele blaadjes laurier. Ze vormen het bouquet garni dat voor extra smaak zal zorgen. Als je verse laurier i.p.v. gedroogde laurier verkiest, dan mag je er iets meer van gebruiken. Leg het kruidentuiltje in de pot, en laat het z’n werk doen.

kookvraag
Hoe maak ik een bouquet garni?

Snij de rookworst in hapklare stukjes of schijfjes. Voeg het vlees toe aan de hutsepot en zet het deksel op de pot. Laat alles zo’n 20 minuten stoven op een zacht vuur.

Een hutsepot mag niet geprakt worden zoals een stoemp. Alles regelmatig eens flink door mekaar schudden (‘hutsen’) zal voor het perfecte resultaat zorgen.

Proef de hutsepot en kruid naar smaak met vers geraspte nootmuskaat, zwarte peper van de molen en wat zout.

Serveer de dampende hutsepot in een diep bord. Met een lepel mosterd erbij smaakt deze winterse boerenkost extra authentiek.