Hutsepot met spruitjes, rookworst en spek

Stamp- of hutsepot? Het verschil zit hem in de manier waarop de aardappelen bereid worden. In een hutsepot doe je dat door te ‘hutsen’ ofwel je kookpot heen en weer te schudden zodat de aardappelen uit elkaar vallen tegen de wand. Samen met de winterse spruitjes, smaakvolle rookworst en lekker gebakken spekjes resulteert dit in een kom boordevol warm geluk.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel smout
  • 400 g gerookt spek
  • 2 pastinaak
  • 2 ajuin
  • 1 teentje look
  • 500 g spruiten
  • 800 g aardappelen
  • 6 dl kippenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 4 rookworst

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Smelt het smout in een grote pot op het vuur.

Snijd het spek in grote stukken en bak ze aan in de hete smout.

Schil de uien en snijd ze grof. Doe hetzelfde met de pastinaak. Laat ze meebakken met de spekjes.

Pel en plet een teentje look en leg het mee in de pot.

Spoel de spruitjes en halveer ze. Laat ze meestoven met de andere groenten.

Spoel de aardappelen vóór je ze schilt, verwijder de schil en snijd ze in grove stukken. Laat ze ook meebakken in de pot.

Bevochtig alles met de kippenbouillon. Breng op smaak met laurier en tijm.

Zet het deksel op de pot en laat alles 15 minuten rustig garen op het vuur. Huts af en toe met de pot heen en weer zodat de groenten, spekjes en aardappelen een geheel gaan vormen.

Snijd de rookworsten in stukjes en roer ze onder de hutsepot. Laat het deksel eraf en laat het resterende vocht uitkoken.

Schep de hutsepot met rookworst in een diep bord of een kom. Serveer er een toefje mosterd bij. Smakelijk!

Hutsepot met spruitjes, rookworst en spek