Hutsepot met kip, spek en worst

Ook ten tijde van Bruegel stond hutsepot al op het menu. In deze versie met kip, varkensworst en groenten zorgt het zuurdesembrood voor de binding. Ietwat ongewone kruiden zoals gember en foelie geven deze hutsepot lekker veel smaak.

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 4 kippenbil
  • 300 g gezouten spek
  • peper
  • 1 kruidnagel
  • een snuif foelie
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 tenen look
  • 40 g gember
  • 2 ajuin
  • 2 stengels prei
  • 4 stengels selder
  • 2 wortel
  • 400 g zuurdesembrood
  • 2 potjes saffraan
  • 4 worst
  • enkele takjes peterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng 2 liter gezouten water aan de kook in een grote pot op het vuur. Laat de kippenbillen garen in het water tot ze helemaal zacht zijn.

Snijd het spek in reepjes en kook ze mee. Leg ook het zwoerd erbij.

Voeg een snuif peper, (gemalen) kruidnagel, een snuif foelie, de tijm en de laurier toe.

Schil en snijd de look en de gember fijn en doe ze mee in de pot. Laat de kruiden trekken.

Snijd de uien fijn en laat mee koken.

Spoel de prei en snijd de stengels in stukken. Doe hetzelfde met de selder. Doe de groenten mee in de pot.

Schil de wortels en snijd ze in stukken. Laat ze mee garen in de pot.

Weeg het brood af, snijd de korst weg en snijd het brood in blokjes.

Schep de kippenbouten en het zwoerd uit de pot. Doe de kip in een aparte kom. Het zwoerd heb je niet meer nodig.

Meng de broodblokjes en de saffraan onder de groenten in de stoofpot.

Pluk de kip en doe het vlees terug in de pot.

Snijd de worst in schijven en laat ze kort mee garen in de stoofpot.

Vis tenslotte de takjes tijm, de laurierblaadjes en de kruidnagel (als je hem niet gemalen hebt) uit de pot.

Serveer de hutsepot van kip in een diep bord. Werk af met wat pluksels peterselie. Smakelijk!

Hutsepot met kip, spek en worst