Hummus van witte bonen en parmezaancrackers

Zet de week goed in met een zelfgemaakt aperitiefbordje. Jeroen toont je hoe je hummus en parmezaankoekjes maakt om erbij te serveren.

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • bloem
  • 50 g polenta
  • een snuif grof zout
  • een snuif gedroogde oregano
  • 40 g olijfolie
  • 60 g water
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 3 scheutje olijfolie
  • 1 klein blikje kikkererwten
  • 1 blik witte bonen
  • 20 g pijnboompit
  • 1 koffielepel tahini
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • een scheutje sesamolie
  • een snuifje gerookt paprikapoeder
  • een snuifje komijn
  • 1 limoen
  • 1 teentje look
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 2 scheutje olijfolie
  • een snuifje za'atar
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 bussel rucola
  • steelkappertjes
  • artisjokharten
  • paprika
  • zwarte olijven
  • ajuin

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De parmezaankoekjes

Verwarm de oven voor op 175°C.

Doe de bloem in de mengkom van de keukenmachine met de polenta, een snuif grof zout, de oregano, de olijfolie en het water.

Rasp er de Parmezaanse kaas bij.

Zet de pot in de keukenmachine en kneed alles met de menghaak.

Strooi een beetje bloem op je werkblad. Trek het deeg van de menghaak en schep het uit de pot. Kneed het deeg even met de hand op het werkblad. Rol het deeg tot een bolletje en duw het plat.

Rol het deeg uit met een deegrol.

Snijd een vierkant uit het deeg en verwijder het overtollige deeg. Snijd het vierkant vervolgens in kleinere vierkante vormpjes.

Leg de vormpjes op de bakplaat en schuif de bakplaat in de oven tot de crackers goudbruin gebakken zijn.

De hummus

Zet een pannetje met olijfolie op het vuur.

Laat de kikkererwten en de witte bonen uitlekken en spoel ze met water.

Houd een paar kikkererwten en witte bonen aan de kant voor de afwerking.

Doe de rest van de kikkererwten en witte bonen in de blender.

Rooster de pijnboompitten in het pannetje met de hete olijfolie en laat ze vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier.

Voeg de tahini toe aan de blender met de Griekse yoghurt, de sesamolie, het gerookte paprikapoeder, de komijn, een scheutje olijfolie en het limoensap. Mix het geheel een eerste keer fijn.

Rasp er vervolgens een teentje look bij met extra limoensap naar eigen smaak, de cayennepeper en een extra scheutje olijfolie. Mix het geheel verder fijn tot een gladde hummus. 

Serveren

Doe de hummus in een kommetje. Leg er de witte bonen en kikkererwten op. Werk de hummus af met een likje olijfolie, een snuifje za’atar en een snuifje cayennepeper.

Was de rucola en laat ze uitlekken.

Neem een grote serveerschaal en plaats het kommetje met de hummus in het midden. Leg er de rucola rond. Druppel er de olijfolie over en strooi er de geroosterde pijnboompitten over.

Leg er de koekjes bij aan één kant van het kommetje. Beleg de andere kant met de kappertjes, de zwarte olijven, de geroosterde paprika’s, de artisjokharten en de ajuintjes naar eigen smaak. 

Hummus van witte bonen en parmezaancrackers