Honingkoekjes en limonade met honing

Imker Jenne levert de eerste oogst Leuvense honing af bij Jeroen die er meteen mee aan de slag gaat. Hij bereidt een frisse limonade en lekker krokante koekjes. Een fantastische traktatie voor groot en klein op een warme lentedag in de tuin.

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 200 g boter
  • 350 g bloem
  • 6 eetlepel honing
  • 1 vanillestokje
  • snuifje zout
  • 3 limoen
  • 1 sinaasappel
  • 1 liter water
  • 1 dl honing
  • 1 koffielepel lavendel
  • 1 limoen
  • 0.5 sinaasappel
  • 0.25 bussel munt
  • ijsblokjes

Benodigdheden

  • huishoudfolie
  • de keukenmachine met de klopper en het K-hulpstuk
  • siliconen bakmat of bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De koekjes

Doe de suiker met de malse boter en de honing in de mengkom van de keukenmachine.

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe ze ook in de mengkom.

Laat de keukenmachine met klopper draaien tot alles goed gemengd is.

Vervang de klopper door het K-hulpstuk. Doe lepel per lepel de bloem bij het deeg.

Meng een snuifje zout door het deeg en laat de keukenmachine nog even draaien.

Leg een vel huishoudfolie op het werkblad. Doe er de helft van het deeg op en rol tot een worst met ongeveer 2 cm diameter. Maak een tweede worst op dezelfde manier.

Draai de worsten aan de uiteinden dicht. Laat wat opstijven in de koelkast.

tip Je kunt een verpakte deegworst gemakkelijk invriezen om later af te bakken.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Strooi suiker in een schaal of diep bord.

Rol de worst door de suiker.

tip De deegworst mag niet té koud zijn want dan blijft de suiker niet plakken.

Snijd koekje van ongeveer 1 cm dikte.

Bekleed een bakplaat met een siliconen bakmat of bakpapier.

Leg de koekjes op de bakplaat en bak ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

De limonade

Breng het water aan de kook.
Pers de limoenen en de sinaasappel. Doe het sap met de honing en de lavendel in een kan. Giet er het kokende water bij en roer om.
Laat volledig afkoelen.

De afwerking

Snijd de limoen en de sinaasappel in dunne plakken. Rits de blaadjes van de munt.
Giet de limonade door een zeef.
Doe wat ijsblokjes, plakjes citroen en sinaasappel en blaadjes munt in hoge glazen. Giet er de limonade bij.
Honingkoekjes en limonade met honing