Medok met walnoten en botercrème

Honingcake met walnoten en botercrème

Als afsluiter in Georgië gaat Jeroen de uitdaging aan om medok, een luchtige cake op basis van - hoe kan het ook anders - walnoten en honing, op tafel te toveren. Een verse botercrème, op smaak gebracht met extra honing, dient als afwerking van dit feestelijke nagerecht.

Ingrediënten

  • 180 g honing
  • 200 g boter
  • 4 ei
  • 200 g kristalsuiker
  • 300 g bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 200 g boter
  • 2 eetlepel honing
  • 100 g walnoten

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • pannenlikker
  • springvorm (24 cm)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

HONINGCAKE:

Verwarm de oven voor tot 175 °C (boven- en onderwarmte).

Weeg de honing af in een steelpannetje. Hou twee eetlepels ervan apart in een kommetje. Verwarm de honing op het vuur en voeg de boter toe.

Zorg ervoor dat het mengsel niet te warm wordt.

Breek de eieren in de kom van de keukenmachine en laat de machine kort draaien. Voeg de suiker toe en klop ze samen luchtig.

Voeg de gesmolten boter met de honing erbij en laat de machine nog even draaien.

Weeg de bloem af. Wissel de klopper met het K-vormig hulpstuk van de keukenmachine. Voeg het bakpoeder en de bloem lepel per lepel toe terwijl de machine draait.

Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en stort het cakebeslag in de vorm. Schuif de cake 45 minuten in de oven.

tip Dek de cake af met wat aluminiumfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden.

BOTERCREME EN AFWERKING:

Snijd de zachte boter in blokjes en doe ze in de kom van de keukenmachine.

Voeg er de honing aan toe klop tot een witte botercrème. Schep de botercrème in een kommetje en hou ze even apart.

Haal de cake uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.

Snijd de bovenkant van de cake een beetje bij en hou de restjes even aan de kant. Snijd de cake dan overlangs in twee gelijke delen. 

Bedek de onderste helft met een laag botercrème en leg de andere helft er weer bovenop. Bedek de bovenkant van de cake met de rest van de botercrème.

Snijd de restjes van de cake fijn en strooi ze over de cake.

Hak de walnoten fijn en strooi ze erover. Optioneel: snijd de opgelegde walnoten in stukjes en werk de taart ermee af.

Medok met walnoten en botercrème