Hondshaai met tomatensaus en groene kruidenpuree

Hondshaai wordt ook wel ‘de paling van de zee’ genoemd. Hij zwemt voor onze kust en is een heel lekkere vis. Jeroen bakt de moten in olie en geeft er een pittige tomatensaus en lekkere kruidenpuree bij.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 0.5 chilipeper
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 dl witte wijn
  • 680 g passata
  • 400 g tomaten
  • zout
  • enkele blaadjes laurier
  • een snuif kristalsuiker
  • 800 g aardappel
  • boter
  • een scheut melk
  • 2 eierdooier
  • enkele takjes basilicum
  • enkele takjes dille
  • 0.5 bussel peterselie
  • bieslook
  • 800 g hondshaai
  • peper
  • 100 g bloem
  • 2 dl arachideolie

Benodigdheden

  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De tomatensaus

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een kookpot.

Pel en snipper de sjalotten. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet met een mes. Fruit de sjalotten en de knoflook in de olie.

Snipper de chilipeper en stoof hem (met de zaadjes) met de ui.

Rits de rozemarijn en de tijm van de takjes en hak de blaadjes fijn. Stoof ze mee aan.

Doe er de tomatenpuree bij en laat even mee bakken.

Strooi de bloem over de uien met tomatenpuree. Laat kort mee bakken.

Bevochtig met de witte wijn en laat volledig inkoken.

Doe er de passata bij. Spoel de fles of het doosje om met een scheutje water en doe het bij de saus.

Voeg er de tomaten in blokjes aan toe en kruid met zout, laurier en een snuif suiker. Laat de saus pruttelen op een laag vuur.

De kruidenpuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Giet de aardappelen af en plet ze tot puree met een pureestamper. Doe er een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers bij. Kruid met een snuif zout.

Snipper de basilicum, bieslook, dille en peterselie fijn. Meng de kruiden door de aardappelpuree.

De hondshaai

Maak de vis schoon en spoel onder koud stromend water. Dep goed droog.

Snijd de vis in moten van ongeveer 10 centimeter. Kruid met peper en zout. Haal de stukken door de bloem.

Verhit de arachideolie in een grote pan of een wok.

Bak de vis in de olie. Laat de moten uitlekken op keukenpapier.

Serveer de gebakken vis met de kruidenpuree en de tomatensaus.

Hondshaai met tomatensaus en groene kruidenpuree