Hoevekip met appelmoes, gebakken aardappelen en saus

Tijdens de feestperiode hoeft er niet elke dag een uitgebreid menu op de borden te verschijnen. Zo tussen oud en nieuw kan een lekkere kip met appelmoes, gebakken aardappelen en een simpel sausje evenveel voldoening geven. Stop vooral wat lekkers in de holte van de kip en dat eindigt met een sappige brok vlees en alles wat je nodig hebt voor een heerlijke saus erbij.

Ingrediënten

  • 1 hoevekip
  • 1 tomaat
  • 1 teentje look
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 takje tijm
  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 800 g aardappel
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 6 stoofappel
  • scheutje appelsap
  • 1 eetlepel suiker
  • ciderazijn
  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • bieslook
  • dragon
  • 2 eetlepel mayonaise
  • scheutje azijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer
  • evt. een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De kip

Verhit de oven tot 175°C.

Stop een hele tomaat in de holte van de kip, samen met een gepelde, gekneusde teen look, een tak rozemarijn en takjes tijm.

Strooi er vervolgens voldoende versgemalen peper in en wat (zee)zout. Eindig met een flinke klont boter, zodat de vogel ‘goed gevuld’ is.

Bind de poten samen met een eindje keukentouw.

Leg de kip in een ovenschaal, druppel er een beetje olijfolie over en strijk het vel in. Strooi er nog een beetje versgemalen peper en wat zout overheen.

Schuif de kip in de hete oven van 175°C. Rooster ze minstens een uur, maar doe om het kwartier de moeite om wat braadvet over de vogel te lepelen. (‘aroseren’)

Kook alvast de aardappelen en bereid de appelmoes voor.

De aardappelen

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.

Giet ze af en laat ze afkoelen.

De appelmoes

Smelt een klont boter in een (stoof)pot op een matig vuur.
Schil de appelen, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij het vruchtvlees in grove stukken en doe ze in de pan met hete boter. (Verhuis elke versneden appel meteen naar de pot met boter en roer. Zo krijgt het fruit geen kans om te verkleuren.)
Roer af en toe en laat de stukken appel een paar minuten bakken.
Schenk een bodem appelsap in de pot, voeg een beetje suiker toe en laat de appelen zo’n 20 minuten garen op een zacht vuur.

De salade

Pluk de krokante bladeren van de kropsla los en spoel ze in ruim water. Laat ze nadien goed uitlekken en verzamel ze in een ruime schaal.
Verzamel sprieten verse bieslook, takjes dragon en een sjalot. Snipper de kruiden en de sjalot zeer fijn en strooi alles over de kropsla. Werk de sla pas af met mayonaise en azijn kort voor je serveert.

Saus

Tijd om snel een overheerlijke saus te bereiden. Neem een hoge beker en hou de kip ondersteboven. Vang het helder braadvocht op. (Helder braadvocht geeft aan dat het vlees gaar is.)
Doe er ook de ingrediënten in die je in de holte van de hoevekip hebt gestopt. Verwijder wel de taaie takjes tijm en rozemarijn.
Schenk er tenslotte een deel van het braadvet bij. (Overdrijf niet, zodat de saus niet te vettig wordt.) Mix alles glad met de staafmixer. Beslis of je deze saus al dan niet gezeefd wil serveren.

De afwerking

Werk de appelmoes af met een zeer voorzichtig scheutje (cider)azijn.
Smelt een klont boter in een braadpan en voeg ook een scheutje olijfolie toe.
Snij de afgekoelde aardappelen in hapklare stukken en bak ze goudbruin. Voeg tussendoor wat peper en zout toe en draai de stukken aardappel tijdig om.
Roer een beetje mayonaise door de sla. Voeg ook een extra scheutje azijn toe en wat peper en zout.
Zet de kip op haar geheel op de tafel en versnij ze ter plekke. Borst of bil?
Hoevekip met appelmoes, gebakken aardappelen en saus