Hoevekip met appel-seldermash en aardappelwafeltjes

Een kip bakken lijkt misschien eenvoudig, maar als je het vlees van de bouten en de filet even sappig wil verorberen, dan vraagt dat een beetje extra aandacht. Bij deze heerlijke kip maakt Jeroen geen klassieke appelmoes, maar een lekkere ‘mash’ van stukjes appel en knolselder. Tenslotte zijn er ook de krokante aardappelwafeltjes en de fijne saus om er eens ‘zondagse kost’ van te maken.

extra materiaal:

  • een staafmixer
  • een ‘mandoline’
  • een friteuse 

Ingrediënten

  • 1 hoevekip
  • 0.5 knolselder
  • 4 appel
  • 0 olijfolie
  • 0 boter
  • 0 nootmuskaat
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 4 aardappel
  • 5 dl kippenbouillon
  • 0 laurier
  • 0 tijm
  • 0 sherry
  • 0 room
  • 100 g boter

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De kip en de mash

Verwarm de oven voor op 200° C.

Bereid een keteltje verse kippenbouillon of ontdooi een portie.

Leg de kip in een braadslede. Kruid de vogel met peper en zout. Strooi de kruiding zowel in de holte van het beestje als erbovenop.

Druppel wat olijfolie over de kip en zet de braadslede in de hete oven. Gaar de kip alvast 30 minuten in de hete oven van 200°C.

Schil het stuk knolselder. Een broodmes is bijzonder handig voor dit taakje. Snij de groente in dobbelstenen. (De rest van de selder kan je gebruiken voor diverse andere bereidingen, of invriezen.)

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een flinke klont boter in.

Stoof de stukjes knolselder in de bruisende boter.

Schil intussen de appels en verwijder het klokhuis. Snij de vruchten in grove stukken en laat ze enkele minuten meestoven met de blokjes knolselder. Voeg nadien wat water toe zodat de ingrediënten niet aanbranden en stoof alles plat op een zacht vuur. Reken hiervoor minstens 30 minuten.

Schil de aardappelen en gebruik een mandoline (snijtoestel) om ze in dunne wafeltjes te snijden. Leg de aardappelschijfjes in een schaal met koud water.

TIP: Als je liever niet met een mandoline aan de slag gaat, dan kan je natuurlijk een aardappelbereiding naar keuze serveren bij dit gerecht.

Haal de kip uit de oven en leg ze op je snijplank. Hou de braadslede met braadvocht bij en hou de oven warm.

Gebruik een scherp koksmes om de bouten van de romp te snijden. De scherpe vleugeltippen kan je eraf snijden, want die zijn niet echt eetbaar.

Leg de romp op een bord, bedenkt met aluminiumfolie. Dit vlees is gaar en sappig. De bouten hebben wat extra hitte nodig.

Dus, leg de bouten opnieuw in de ovenschotel en gaar ze nog 20 minuten in de oven van 200°C.

De saus

Zeef de kippenbouillon (indien nodig) en schep het vocht in een pannetje. Breng de bouillon aan de kook op een matig vuur. Voeg er takjes tijm en laurierblaadjes aan toe, samen met wat peper en zout.
Laat gekruide bouillon ongeveer de helft inkoken en schenk er nadien een scheutje room bij. Zeef de saus en laat ze nu niet meer koken.
Werk de saus af met flink wat klontjes koude boter. Roer met de garde en doe er een scheutje sherry in.
Zet vlak voor het serveren de staafmixer in de saus en mix kort.

De afwerking

Controleer of de stukken appel en knolselder plat gekookt zijn. Proef en kruid de ‘mash’ met wat peper van de molen, een snuifje zout en wat vers geraspte nootmuskaat.
Haal de kippenbouten uit de oven.
Snij de filet van de kip en vergeet ook de lekkere stukjes vlees op de kippenrug niet. Zet de ovenschotel met kip even op een stevig vuur en bak de stukjes filet nog kort op de velkant. Dan zijn ook alle stukken kip weer voldoende warm.
Laat de aardappelwafeltjes uitlekken en bak ze nadien krokant in frietvet van 180°C. Laat ze uitlekken op een servet en strooi er een heel klein beetje zout over.
Serveer ieders favoriete stukje kip met een portie mash en een lepeltje saus. Doe er wat krokante aardappelwafeltjes bij.
Hoevekip met appel-seldermash en aardappelwafeltjes