Hoeve-ijs met warme kersen en sabayon met kriekbier

Verse kersen, da’s zoiets waar je blijft van eten. Ze zijn ook bijzonder geschikt om er desserts mee te maken. Dit is in elk geval een boeiend glas zoetigheid om de maaltijd mee af te sluiten. Het ijs, de warme kersen, een kakelverse sabayon met één van onze bekendste fruitbieren erin… Lepelen maar!

Ingrediënten

  • 200 g kers
  • 4 eetlepel rietsuiker
  • 4 eetlepel rum
  • 4 ei
  • 4 suiker
  • 1 liter hoeveijs
  • 120 g zandkoekje

Benodigdheden

  • een ijsschep
  • een vijzel of een hakmolen
  • een ontpitter voor kersen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De kersensaus

Verwijder de steeltjes van de kersen en ontpit ze met behulp van een speciaal toestelletje. Je kunt de kersen ook middendoor snijden en de pit eruit halen.
Doe de kersen in een pannetje en schenk er de rum bij. Voeg ook de rietsuiker toe.
Roer even en breng het mengsel aan de kook op een matig vuur.
Na zo’n 5 minuten pruttelen is de kersensaus klaar. Haal de pan van het vuur.

De sabayon

Gebruik 1 ei per persoon, aangevuld met één extra ei. Dat laatste is er eentje ‘voor de pot’, zoals koks dat zeggen.

Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. Hou één eierdopje (halve eierschaal) opzij.
Voeg de eierdopjes suiker en de eierdopjes kriekbier toe.
Klop het koude mengsel met een garde en zet het pannetje vervolgens op een zacht vuur.

Klop ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon krijgt. Werk tijdens het kloppen vanuit de pols. (Gebruik eventueel een handmixer.) Proef regelmatig.
Zodra er binding ontstaat en de garde z’n sporen in het schuimige mengsel achterlaat is de sabayon klaar.

De afwerking

Doe de zandkoekjes in een vijzel of een hakmolen en verkruimel ze. Er mogen best wat grotere stukjes tussen zitten.
Vul een beker met heet water en plaats er de ijsschep in.
Schep enkele bollen hoeveijs in elk glas. Spoel de ijsschep regelmatig even in het warme water.
Schep enkele lepels warme kersensaus in het glas en vervolgens een royale schep verse sabayon.
Strooi er tenslotte wat verkruimelde zandkoekjes bovenop.
Hoeve-ijs met warme kersen en sabayon met kriekbier