High tea

Op vraag van Katrien maakt Jeroen allerlei lekkers voor een heuse high tea. Naast zoete scones smullen de Engelsen graag van hartig belegde boterhammetjes bij hun thee. En dat smaakt nóg lekkerder als je de boter en het beleg zelf maakt. Het is eens wat anders als vieruurtje.

Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 4 ei
  • 100 g knolselder
  • 1 sjalot
  • 0.5 bussel bieslook
  • 3 eetlepel zure room
  • een scheut azijn
  • 1 theelepel mierikswortel
  • een snuifje selderzout
  • peper
  • zout
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • peper
  • zout
  • enkele ansjovisfilets
  • 20 g zwarte olijven
  • 0.25 citroen
  • 200 g cheddar
  • enkele sneden rosbief
  • zout
  • peper
  • enkele boterham
  • tuinkers
  • 0.5 komkommer

Benodigdheden

  • een mandoline of een fijne rasp
  • een broodmes

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De voorbereiding en de scones

Begin met de scones. Het recept om zelf verse scones te maken, vind je hier.

Leg de boter ruim op voorhand uit de koelkast, zodat ze mals wordt.

De eiersalade en de knolseldersalade

Breng een pot met water aan de kook. Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 9 à 10 minuten.

Schil ondertussen het stuk knolselder zorgvuldig. 

Gebruik een mandoline om de knolselder in fijne reepjes (julienne) te raspen. Je kan de selder ook in plakjes snijden en vervolgens in dunne reepjes. Of laat het werk over aan de rasp van je keukenmachine. Verzamel de reepjes selder in een grote mengkom.

Haal de hardgekookte eitjes uit het kokend water en spoel ze onder koud water. Laat de pot met water op het vuur staan om de fijngesneden knolselder kort te garen.

Pel ondertussen de eitjes en doe ze in een mengschaal.

Plet de eitjes met een vork. Maak er geen puree van, maar zorg ervoor dat je fijne stukjes ei overhoudt.

Giet de knolselder af en spoel onder koud water. Laat afkoelen.

Ga verder met de eiersalade. Pel de sjalot en snij ze fijn. Snipper ook de bieslook fijn.

Voeg de sjalot en bieslook samen met 2 eetlepels zure room en een scheutje azijn toe aan de eitjes. Roer alles goed om. Kruid af met peper en zout.

Neem de kom met knolselder en voeg de zure room en mierikswortel toe. Kruid met een scheut azijn, peper, zout en een snuifje selderzout. Meng alles goed onder elkaar.

De ansjovisboter en de tomatenboter

Verdeel de malse boter over twee kommen.

Meng in de eerste kom de tomatenpuree onder de boter. Voeg peper en zout toe. Zet opzij.

Snijd de ansjovis en de olijven fijn. Meng ze samen met het citroensap onder de boter in de tweede kom. Kruid met peper.

De afwerking

Rasp de cheddar.

Smeer op één boterham een flinke laag knolseldersalade. Schik er een snee rosbief op. Kruid af met peper en zout en leg er een tweede snee brood bovenop.

Smeer op één boterham een flinke laag eiersalade en leg er een tweede snee brood op.

Smeer op één boterham een laagje tomatenboter. Strooi er een portie cheddar over. Leg er nog een toef tuinkers op en eindig met de tweede snee brood.

Smeer op één boterham een laagje ansjovisboter. Schik er schijfjes komkommer op en eindig met de tweede snee brood.

Snij de dubbele boterhammen in driehoeken en serveer ze met de scones.

tip Drink er een kopje Engelse thee bij.
High tea