Hete bliksem met varkenswangen

Ter gelegenheid van Frank Deboosere zijn pensioen maakt Jeroen de 'volwassen' versie van hete bliksem: zacht gegaarde varkenswangen in bruin bier, gebakken appelen en smeuïge puree.

Ingrediënten

  • boter
  • 1 kg varkenswang
  • 2 ajuin
  • 1 teentje look
  • 4 stoofappel
  • rozemarijn
  • tijm
  • laurier
  • 2 eetlepel bloem
  • 2 eetlepel stroop
  • 2 flesjes tafelbier
  • 2 eetlepel mosterd
  • een snuifje cayennepeper
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagel
  • een snuifje 5 spice poeder
  • 1 kg aardappelen
  • 2 dooier
  • een scheut melk
  • 4 eetlepel paneermeel

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de oven voorverwarmen tot 180°C.

Laat een flinke klont boter smelten in een grote pot. Kruid de varkenswangen met peper en zout en bak ze goudbruin in de boter.

Pel de uien, snijd ze in reepjes en stoof ze aan in de boter. Pel daarna de look en rasp hem erbij.

Schil de appel, snijd hem in grote stukken en voeg hem eraan toe.

Maak een kruidentuil en voeg hem toe. Strooi er daarna de bloem over en laat hem even meebakken.

Voeg er vervolgens de stroop en de mosterd aan toe, gevolgd door het bruine tafelbier.

Voeg de kruiden toe.

Breng het geheel aan de kook. Zet een deksel op de pot en laat de varkenswangen 1,5 u rustig garen in de oven.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Laat een flinke klont boter smelten in een pan en bak de rest van de appelen in de boter.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er de dooiers, de boter, de melk en wat peper en zout aan toe en ga er met een pureestamper door.

Haal de gare varkenswangen uit de oven, zet de grillfunctie van de oven aan en ga kort met een pureestamper door de varkenswangen.

Haal de kaneelstok en de kruidentuil uit de pot en schep het vlees in een ovenschaal. Schep er de gebakken appelen op en lepel er als laatste de puree over.

Strooi tenslotte wat paneermeel over de puree en schuif de ovenschaal nog 10 minuten onder de hete grill.

Hete bliksem met varkenswangen