Hete bliksem met spek

Hete bliksem is een supersimpel gerechtje dat ideaal is om aan de kids te serveren tijdens een winterse of zomerse uitstap met de jeugdbeweging. Of zet het gewoon thuis op tafel, wanneer je te weinig tijd hebt om uitgebreid te koken.

Ingrediënten

  • 6 plak spek
  • 5 ui
  • 0.5 liter water
  • tijm
  • laurier
  • boter
  • 100 g paneermeel
  • 1 kg aardappel
  • 1 kg stoofappel
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Hete bliksem met spek

Snij de lapjes spek in flinke reepjes.

Smelt een klont boter in een ruime stoofpot en bak er de stukjes spek in.

Schil de uien, snij ze middendoor en snipper ze in halve ringen.

Laat de uiringen meebakken met het spek. (De uien mogen wat bruinen.)

Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot, samen met het water.

Schil de (stoof)appels, verwijder het klokhuis en snijd ook deze in grove stukken.

Voeg tijm en laurier toe, zet het deksel op de pot en laat alles een dik uur stoven op een laag vuurtje.

Werk de hete bliksem af met wat peper en zout en verwijder de takjes tijm en de blaadjes laurier.

Schep het mengsel in een ovenschaal en bestrooi met het paneermeel.

Plaats de schaal onder de hete grill tot er een krokant korstje op ligt.

Tip: Hete bliksem is ook een ideale garnituur (met of zonder spek) bij bv. een braadworst of kotelet.

Hete bliksem met spek