Herfstminestrone en lookbrood met olijven

Bij het veranderen van de seizoenen veranderen ook de groenten in ons bord. Kijk maar naar deze herfstige minestrone, een typisch Italiaanse groentesoep, op smaak gebracht met witte bonen in tomatensaus. De broodjes met olijf-knoflookboter maken de maaltijd helemaal af.

Ingrediënten

  • een scheut olijfolie
  • 2 ajuin
  • 2 teentje look
  • 0.5 venkel
  • 1 pastinaak
  • 3 wortel
  • 2 stengel selder
  • 0.25 savooi
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 4 blaadje laurier
  • 70 g tomatenpuree
  • flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • flinke snuif gedroogde oregano
  • een snuif keukenzout
  • 4 liter groentebouillon
  • 2 pot witte bonen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 bouillonblokje
  • 150 g parmezaan
  • 2 teentje look
  • 100 g zwarte olijven
  • 100 g boter
  • peper
  • keukenzout
  • een snuif Provençaalse kruiden
  • 1 stokbrood
  • enkele takjes krulpeterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De minestrone

Verwarm een scheut olijfolie in een grote pot. Pel de uien en snijd ze in blokjes. Pel en plet de look. Stoof beide aan. 

Snijd de venkel in blokjes en stoof mee aan.

Schil de pastinaak en de wortelen, snijd ze in blokjes en stoof mee aan.

Spoel de selder onder koud water, snijd hem in blokjes en voeg ze toe.

Verwijder de buitenste bladeren van de savooi en snijd de harde kern en de grootste nerven eruit. Snijd de kool grof en voeg toe.

Maak een kruidentuil met de tijm, de laurier en de tijm en leg ze bij de groenten. Voeg vervolgends de tomatenpuree toe en laat even meestoven. Breng het geheel op smaak met gerookt paprikapoeder, gedroogde oregano en een snuif zout.

Giet de bouillon erbij en breng de soep zachtjes aan de kook.

Voeg de witte boontjes in tomatensaus, de tomatenblokjes en een extra bouillonblokje toe.

Snijd tenslotte de korst van de parmezaan en laat meekoken in de soep.

Broodjes met look-olijfboter

Pel en plet de look en verzamel alles in een kom. Mix de olijven fijn in de blender en voeg toe aan de look. Lepel de zachte boter bij de look en de olijven. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden en meng alles goed onder elkaar.

Zet de oven op grillstand. Snijd het stokbrood overlangs in twee en verdeel in stukken. Bedek de broodjes met een laagje van de zelfgemaakte olijvenboter en rooster ze goudbruin in de oven.

Afwerken

Schenk de soep in een diep bord en werk ze af met wat geraspte parmezaan en fijngesnipperde peterselie. Serveer de gegrilde broodjes erbij.

Herfstminestrone en lookbrood met olijven