Heek met stoemp van erwten en kropsla

Vandaag ligt er een smakelijke ‘mooie meid’ op het bord. Da’s een andere benaming voor heek. Deze witte vis is een heel goed alternatief voor kabeljauw. Samen met een eigenzinnige stoemp, kropsla en een zachte botersaus is dit een stevige portie lekkers dat smelt op de tong. 

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • 16 zilveruitje
  • 1 kg erwten
  • boter
  • 4 heekfilet
  • witte wijn
  • peper
  • zout
  • 1 kropsla
  • boter
  • olijfolie
  • natuurazijn
  • peper
  • zout
  • 120 g boter
  • room
  • kervel
  • 0.5 citroen
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal de (verse) erwten uit hun peul en spoel ze even.
Week de zilveruitjes in een kom lauw water. Dan kan je ze later gemakkelijk pellen.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet daarna de gare aardappelen af, prak ze met een vork en hou ze warm.
Neem een ovenschaal en wrijf de binnenkant in met een beetje boter.
Verwarm de oven voor op 180°C.

De heek

Kruid de stukken heek met wat peper en zout en schik ze op de velkant in de schaal. Schenk er een scheut witte wijn bij en dek de schotel af met een vel aluminiumfolie.
Zet de schaal met vis in de hete oven en gaar de vis ongeveer 10 minuten. Hou de ovenschaal nadien warm.

De stoemp

Pluk de blaadjes van de kropsla en spoel ze schoon in ruim water. Laat de sla uitlekken in een vergiet.
Pel de (geweekte) zilveruitjes en snij ze in kwarten.
Zet een diepe stoofpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schenk er ook een beetje olijfolie bij.
Doe de stukjes zilverui in de pan, roer even en giet er een bodempje water bij. Zet het deksel op de pan en laat de uitjes rustig stoven. Na ongeveer 10 minuten zijn ze voldoende gaar.
Strooi de erwten bij de stukjes ui en voeg opnieuw een bodempje water toe. Laat de bolletjes ongeveer 10 minuten garen onder deksel.
Voeg nadien de geprakte aardappelen bij de erwtjes met zilverui. (Prakken in de pan zou de mooie ronde erwten pletten.)
Scheur de blaadjes kropsla grof en doe ze in diezelfde pan.
Meng alles voorzichtig, zodat de erwtjes heel blijven. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Werk de warme stoemp af met een bescheiden scheutje natuurazijn.

De botersaus

Verhit de helft van het braadvocht van de vis in een pannetje. Schenk er een klein beetje room bij. Verdeel de koude boter in klontjes. Roer ze één voor één met de garde door de saus.
Kruid de licht gebonden botersaus met wat peper en (naar smaak) een snuifje zout.
Spoel de plukjes kervel en snipper ze fijn. Roer ze doorheen de botersaus. Werk de saus af met enkele druppels vers citroensap. (Zorgt enkel voor een zachte zurige toets.)
Heek met stoemp van erwten en kropsla