Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een keukenweegschaal een maatbeker een brede spatel

Bereiding

Het pannenkoekenbeslag

Weeg de juiste hoeveelheden havermout en strooi ze in een droge pan. Rooster de havermout op een matig vuur. Schud de vlokken regelmatig op zodat ze gelijkmatig een beetje kleuren en niet verbranden. Neem de pan nadien weg van het vuur.

Verwarm de melk op een zacht vuur en smelt er de klont boter in. Voeg er tussendoor de suiker en de vanillesuiker aan toe.

Scheid de eieren. Verzamel de dooiers in een ruime mengkom en hou het eiwit apart.

Weeg de juiste hoeveelheid bloem en doe ze in de kom met dooiers.

Giet de warme melk met gesmolten boter bij de bloem met eigeel en roer grondig met de garde. Blijf klutsen tot je een egaal beslag krijgt. Roer er tenslotte ook de geroosterde havermoutvlokken onder.

Laat het beslag afkoelen. Klop intussen het eiwit tot een stevig wit schuim. Gebruik de garde of doe het machinaal.

Spatel het eiwitschuim pas onder het beslag wanneer dat laatste voldoende afgekoeld is. Anders zal het schuimig eiwit zijn werk niet doen.

Het druivenslaatje met fruitstroop

Schep de Luikse of Loonse stroop in een kleine pan. (Of verwarm de stroop kort in de microgolfoven.) Zodra de stroop lopend is, neem je ze weg van het vuur.

Verzamel de druiven en snijd elk exemplaar in kwartjes. Verwijder de pitjes en verzamel de partjes druif in een schaaltje.

De pannenkoeken bakken en serveren

Verhit de (pannen)koekenpan op een stevig vuur. Als de pan heet is, zet je het vuur en beetje zachter.

Smelt een klein klontje boter in de pan of smeer ze in met vooraf gesmolten boter.

Schenk een kleine pollepel van het beslag in de hete pan. Kantel de pan alle kanten op, tot de hele bodem bedekt is met het luchtig havermoutbeslag.

Bak de pannenkoek goudbruin en flip hem voorzichtig om met een spatel. Een acrobatische pannenkoekenworp is risicovol met dit type gebak. Kleur nu de ommezijde.

Smeer wat van de warme stroop op de pannenkoek en werk af met partjes druif.

4 personen

30 minuten (plus afkoelen beslag)

Benodigdheden:

een keukenweegschaal een maatbeker een brede spatel

Ingrediënten

Havermoutpannenkoeken met druiven en stroop

Havermoutpannenkoeken zijn rustieke pannenkoeken met een beetje textuur. Ze zijn dikker en ook wat brozer dan de klassieke exemplaren, maar tegelijk zijn de pannenkoeken heerlijk luchtig dankzij het opgeklopte eiwit. Je kan er uiteraard allerhande lekker beleg bij serveren. Jeroen houdt het op een eenvoudig druivenslatje met wat warme fruitstroop.

Bereiding

Het pannenkoekenbeslag

Weeg de juiste hoeveelheden havermout en strooi ze in een droge pan. Rooster de havermout op een matig vuur. Schud de vlokken regelmatig op zodat ze gelijkmatig een beetje kleuren en niet verbranden. Neem de pan nadien weg van het vuur.

Verwarm de melk op een zacht vuur en smelt er de klont boter in. Voeg er tussendoor de suiker en de vanillesuiker aan toe.

Scheid de eieren. Verzamel de dooiers in een ruime mengkom en hou het eiwit apart.

Weeg de juiste hoeveelheid bloem en doe ze in de kom met dooiers.

Giet de warme melk met gesmolten boter bij de bloem met eigeel en roer grondig met de garde. Blijf klutsen tot je een egaal beslag krijgt. Roer er tenslotte ook de geroosterde havermoutvlokken onder.

Laat het beslag afkoelen. Klop intussen het eiwit tot een stevig wit schuim. Gebruik de garde of doe het machinaal.

Spatel het eiwitschuim pas onder het beslag wanneer dat laatste voldoende afgekoeld is. Anders zal het schuimig eiwit zijn werk niet doen.

Het druivenslaatje met fruitstroop

Schep de Luikse of Loonse stroop in een kleine pan. (Of verwarm de stroop kort in de microgolfoven.) Zodra de stroop lopend is, neem je ze weg van het vuur.

Verzamel de druiven en snijd elk exemplaar in kwartjes. Verwijder de pitjes en verzamel de partjes druif in een schaaltje.

De pannenkoeken bakken en serveren

Verhit de (pannen)koekenpan op een stevig vuur. Als de pan heet is, zet je het vuur en beetje zachter.

Smelt een klein klontje boter in de pan of smeer ze in met vooraf gesmolten boter.

Schenk een kleine pollepel van het beslag in de hete pan. Kantel de pan alle kanten op, tot de hele bodem bedekt is met het luchtig havermoutbeslag.

Bak de pannenkoek goudbruin en flip hem voorzichtig om met een spatel. Een acrobatische pannenkoekenworp is risicovol met dit type gebak. Kleur nu de ommezijde.

Smeer wat van de warme stroop op de pannenkoek en werk af met partjes druif.

Dagelijkse Kost een.be