Havermoutkoekjes en verse kaas met banaan en noten

Ontwaken en ontbijten met een boterham met choco of confituur is ongetwijfeld dagelijkse kost, maar er zal altijd wel een gelegenheid zijn om het eens anders aan te pakken. Jeroen durft te wedden dat vers gebakken havermoutkoekjes en een smeuïge mix van verse kaas en bananen goed zullen scoren. Ook als vieruurtje kan je dit op de tafel zetten. Probeer het eens…

Ingrediënten

  • 130 g havermout
  • 125 g boter
  • 210 g suiker
  • 100 g bloem
  • 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • 4 banaan
  • 300 g kaas
  • 1 citroen
  • 3 eetlepel vanillesuiker
  • 100 g notenmix

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een klopper
  • een keukenwegschaal
  • een vel bakpapier of een siliconenmatje

Partners

Bereiding

De havermoutkoekjes

Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe de havermout, de bloem, de suiker en de malse boter in de mengbeker van je keukenmachine.
Druk de vanillestok eerst even plat en snij hem daarna overlangs in twee. Schraap met een mespunt alle zwarte zaadjes uit de peulen en doe ze zorgvuldig in de mengpot.
Voeg tenslotte het ei toe.
Monteer de klopper op de machine en laat het toestel rustig draaien. Na een dikke minuut ontstaat er al een homp koekjesdeeg.
Neem de vlakke ovenplaat erbij en leg er een vel bakpapier op of een bakmat van siliconen.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Rol kleine porties deeg tot balletjes van zo’n 2 centimeter diameter. Leg ze op het vel bakpapier (of het bakmatje) en druk ze plat tot dunne ronde koekjes van zo’n 6 cm diameter. Op een standaard bakplaat kan je zo’n 16 koekjes leggen.
Tip: Bewaar het koekjesdeeg voor later. Indien je het wil bewaren, rol het deeg dan als dikke worsten in vershoudfolie. Laat ze afkoelen in de koelkast (of vries ze in) en snij het deeg nadien met een heet mes in dunne ronde plakjes.
Bak de koekjes gedurende ongeveer 25 minuten in de hete oven van 175°C.
Laat de koekjes afkoelen zodat ze extra krokant worden.

Verse kaas met banaan

Neem de blender erbij. Schil ¾ van de bananen en snij de vruchten in grove stukken. Doe ze in de beker van de blender. Het overgebleven deel banaan gebruik je om het ontbijtje straks af te werken.
Voeg het sap van de citroen toe, de vanillesuiker en de potjes ‘petit suisse’ (verse kaas). Mix alles glad.
Hak een portie gemengde noten grof. Gebruik een scherp koksmes of een hakmolentje.

Afwerking

Schep een portie met de mix van banaan en verse kaas in diepe borden (of ontbijtkommen).
Snij de overgebleven banaan in schijfjes en leg ze bovenop de verse kaas.
Strooi wat gehakte noten over elk bord of kom.
Serveer er de verse koekjes bij.
Havermoutkoekjes en verse kaas met banaan en noten