Havercakejes met clementines en haverkoekjes met veenbessen

Twee supersimpele recepten met haver waar je iedereen een plezier mee kan doen: een fruitig havercakeje met clementines en een krokant koekje met havermout en gedroogde veenbessen.

Tip: met de hoeveelheden voor vier personen bak je negen havercakejes en een 15-tal koekjes.

 

Ingrediënten

  • 3 clementine
  • 125 g kristalsuiker
  • 2 ei
  • 1 dopje amandelextract
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 200 g bloem
  • 2 koffielepel bakpoeder
  • 50 g havermout
  • een snuifje zout
  • 40 g amandelschilfers
  • 110 g boter
  • 210 g bruine suiker
  • 2 dopje vanille-extract
  • 150 g bloem
  • 100 g havermout
  • 100 g veenbessen
  • een snuifje kaneelpoeder
  • een snuifje bicarbonaat
  • een snuifje grof zout
  • 1 ei

Benodigdheden

  • keukenmachine met klophaak en K-vormig hulpstuk
  • papieren muffinvormpjes
  • muffinbakplaat
  • rasp
  • ovenplaat
  • bakmat of bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de havercakejes met clementines

Verwarm de oven voor tot 175°C.

Rasp de schil van de clementines en snijd de vruchten vervolgens a vif. Verdeel in partjes en vang het sap op.

Doe de suiker, het sap en de zestes van de clementines, de eieren, de olie en het amandelextract in de kom van de keukenmachine en klop alles wit en luchtig. 

Voeg de clementinepartjes toe en laat de keukenmachine rustig mengen. Doe ook de bloem, het bakpoeder, een snuif zout en de havermout erbij.

Vul de muffinbakvorm met papieren cuvettes en verdeel het cakebeslag. Strooi over elk cakeje wat amandelschilfers en schuif de plaat 25 minuten in de voorverwarmde oven op 175°C. Haal de goudbruine havercakejes uit de metalen vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Voor de haverkoekjes met veenbessen

Doe de zachte boter met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop ze wit en luchtig. Voeg er het vanille-extract aan toe.

Weeg de bloem, de havermout en de veenbessen af in een aparte kom. Voeg kaneel, bicarbonaat en een snuifje grof zout toe. Hou even apart.

Klop het ei luchtig onder de suiker en de boter.

Meng nu de droge ingrediënten onder het beslag.

Rol met je handen balletjes van het beslag, duw ze voorzichtig plat tot een rond koekje en schik de schijfjes op een ovenplaat bekleed met bakpapier.

Bak de haverkoekjes in 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 175°C. Laat ze daarna afkoelen op een rooster zodat ze krokant worden.

Havercakejes met clementines en haverkoekjes met veenbessen