Harira

Deze stevige maaltijdsoep is heel voedzaam omdat er linzen, kikkererwten, veel groenten en lamsvlees inzitten. Het oorspronkelijke recept voor harira komt van de bedoeïenen, maar de soep wordt in elk Marokkaans gezin bereid op een persoonlijke manier.

Ingrediënten

  • 200 g gedroogde kikkererwten
  • 3 liter groentebouillon
  • 0 olijfolie
  • 600 g lamsvlees
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 40 g gemberwortel
  • 0.5 selder
  • 40 g tomatenpuree
  • 0 paprikapoeder
  • 0 komijnpoeder
  • 0 korianderpoeder
  • 0 ras-el-hanout
  • 0 cayennepeper
  • 200 g linzen
  • 6 tomaat
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 1 kaneelstokje
  • 0 enkele takjes koriander
  • 1 brood

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht in koud water.

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken, vind je hier.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een kookpot (cocotte).

Snijd het lamsvlees in stukken en kruid met peper en zout. Kleur het vlees in de olie. Bak de stukjes in meerdere porties zodat het vlees niet gaat koken.

Pel en snipper de uien. Doe ze bij het vlees.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Doe de knoflookpulp in de kookpot.

Schil de gember en rasp hem bij het vlees.

Snijd de selder fijn en stoof hem mee aan.

Doe de tomatenpuree in de kookpot en laat even bakken. Kruid alles met paprikapoeder, komijn, korianderpoeder, ras-el-hanout, zout en cayennepeper. Laat alles een tijdje bakken.

Giet de geweekte kikkererwten af en doe ze in de kookpot. Voeg er de linzen aan toe.

Haal het kroontjes uit de tomaten en snijd ze in stukken. Stoof ze ook in de kookpot.

Giet er de warme groentebouillon bij.

Bind de laurier, de tijm en de kaneelstok samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de kookpot.

Laat de harira minstens 1 uur garen onder een deksel.

Werk het gerecht af met verse koriander en geef er Marokkaans brood bij.

Harira